Защо планетите имат различен цвят?

9724
Защо планетите имат различен цвят?
Снимка: iStock

Планетите в нашата Слънчева система са разделени на три категории в зависимост от размера и физическите им специфики. Т. нар. „газови гиганти“ са Юпитер и Сатурн, двата „ледени гиганта“ са Нептун и Уран, а „скалистите планети“ са Земята, Венера, Марс и Меркурий. По-рано Плутон се смяташе за девета планета в Слънчевата система, но по-късно му бе определен различен статут – „планета-джудже“.

Формирането на Слънчевата система започнало преди над 4 милиарда години сред газов облак, т.нар. „слънчева мъглявина“. След образуването на Слънцето, останалите частици от слънчевата мъглявина започнали да се привличат, сблъскват и сливат помежду си. Така се образували 4-те планети, най-близки до Слънцето: Меркурий, Венера, Земята и Марс. Други космически елементи, като лед, течности или газове, се установили по-далеч от Слънцето. Гравитацията ги събрала заедно, образувайки два газови и два ледени гиганта. Всички тези фактори довели до своеобразно планетно разнообразие от цветове.

Макар Меркурий да е най-близко до Слънцето, температурата на повърхността му е по-ниска, отколкото на Венера. Меркурий е скалиста планета. Повърхността му е сива и има доста кратери; покрита е със слой прах и фрагменти от магмени кварцови скали.

Космически сираци: Скитащите планети заплаха ли са за Земята?

Венера е втората по близост планета до Слънцето, но температурата на повърхността й е достатъчна, за да стопи олово. Облаците над повърхността й са съставени от сярна киселина. Гледана с оптичен телескоп, Венера е жълтеникавобяла, поради дебелата облачна покривка, отразяваща слънчевата светлина.

Марс е червеникавокафяв заради червения прах, съдържащ висок процент желязо в атмосферата му. Прахът се е окислил или ръждясал, както желязото, което оставяме на въздух. Силните ветрове могат леко да променят цвета на Марс, от червеникавокафяв до яркооранжев или жълт.

Юпитер е газов гигант с атмосфера главно от хелий и водород. Известното Голямо червено петно ​​на Юпитер е буря, бушуваща вече стотици години. Нейният размер е два пъти по-голям от Земята. Колкото до белите ивици и завихряния, които периодично се появяват на повърхността му, те представляват изпарения, състоящи се от водород и амоняк.

На какво миришат планетите в Слънчевата система?

Сатурн е втори след Юпитер по размери. Той се откроява с уникалните си пръстени, образувани от лед, прах и скали. Подобно на Юпитер, Сатурн е газообразна планета с атмосфера, съставена от хелий и водород. Установено е, че бурите на Сатурн, които не може да се видят с оптичен телескоп, понякога се издигат високо над повърхността и тогава върху тази кафява планета се появяват ярки бели петна.

Уран и Нептун представляват газови гиганти, състоящи се главно от замръзнали газове (водород, метан и амоняк). Метанът им придава син цвят, имат неголеми твърди желязно-каменни ядра. Тяхната атмосфера се състои от хелий, водород и малко количество метан. Двете планети са заобиколени с пръстени от прах и други частици.

Планетата-джудже Плутон е покрита с лед, състоящ се от смес на метан, азот, въглероден окис и други вещества, които й придават кафяв цвят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com