Защо солта топи леда?

6941
Защо солта топи леда?
Снимка: ПЦ на АПИ

Милиони тонове сол се използват всяка година за топене на сняг и лед навсякъде по света. Но как солта кара леда да се разтопи? Първо, важно е да разберем малко за водата през зимата. Както вероятно знаете, точката на замръзване на водата е 0 градуса по Целзий - т.е. когато водата достигне тази температура, тя се превръща в лед. При тази температура заледеният ви път обикновено има тънък слой вода върху леда, а молекулите на леда и водата си взаимодействат. Тази вода постоянно топи част от леда, докато ледът под нея замразява част от водата. При тази температура скоростта на обмен е доста постоянна, което означава, че количеството вода и количеството лед остават едни и същи.

Къде и как в България се добива морска сол?

Ако стане по-студено, повече вода се превръща в лед. Ако стане по-топло, повече лед се превръща във вода. Когато в уравнението се добави йонното съединение сол, то понижава температурата на замръзване на водата, което означава, че ледът на земята вече не може да замрази този слой вода при температура от 0 градуса по Целзий. Водата обаче все още може да разтопи леда при тази температура, което води до по-малко лед по пътищата. Но може би се питате как солта понижава температурата на замръзване на водата. Това понятие се нарича "понижаване на температурата на замръзване". По същество солта затруднява свързването на водните молекули в тяхната твърда структура. Във водата солта е разтворено вещество и се разпада на своите елементи. Така че, ако използвате трапезна сол, известна още като натриев хлорид, за да разтопите лед, солта ще се разтвори на отделни натриеви и хлоридни йони.

Как солта, оцетът и водата могат да гонят лошата енергия вкъщи

Често обаче градовете използват калциев хлорид, друг вид сол, по заледените си улици. Калциевият хлорид е по-ефективен при топенето на леда, защото може да се разпадне на три йона вместо на два: един калциев йон и два хлоридни йона. Повече йони означават повече йони, които пречат на твърдите ледени връзки. За съжаление хлоридът е изключително вреден за околната среда. Той може да убие водните животни, а това може да се отрази на други животински популации в хранителната верига. Хлоридът също така дехидратира и убива растенията и може да промени състава на почвата, като затрудни растежа на растителността. Въпреки че някои други съединения, които могат да топят лед и сняг, не включват хлорид, те са много по-скъпи от натриевия или калциевия хлорид. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com