X
 
 

Защо учебната година започва точно на 15 септември?

18139 1
photo of Защо учебната година започва точно на 15 септември?
Снимка: БГНЕС
Датата 15 септември без съмнение предизвиква една и съща асоциация у малки и големи - това е първият учебен ден в България. Денят не е случайно избран, а зад решението се крие съвсем практична причина.

До 1921 г. учениците са се връщали в класните стаи на 1 септември. През 1919 г. на власт у нас идва Александър Стамболийски заедно с партията му “Български земеделски народен съюз”. Създадена като професионална организация на селяните у нас, тя съвсем очаквано съобразява политиката си с тяхното ежедневие и нужди.

Вижте кога е първият учебен ден в различните държави по света

15 септември е денят, в който по традиция се открива учебната година в българското училище. Тази година по изключение децата се събират...

Именно заради това през 1921 г. Стамболийски взима и решение за промяна на първия учебен ден и го измества с две седмици. Причината - за да може децата да помагат в прибирането на реколтата.

Идея за връщане на старата дата - 1 септември, се появи през 2001 г., когато министър на образованието бе Сергей Игнатов. Тя обаче така и не бе възприета.

Началото на септември е начало на учебната година и в много страни около България. На 1-и прага на школого прекрачават в Чехия, Русия и повечето от останалите бивши съветски републики. В Гърция първият учебен ден е в средата на август. В Италия обаче не бързат - и първият звънец бие чак на 1 октомври.

В други страни обаче няма точно определена дата, а школата сами решават - така е във Франция, Германия и Великобритания, например.

15 септември - все повече стрес и по-малко радост

15 септември тази година е петък и два почивни дни някак ще отложат същинското потапяне в хаоса на новата учебна година. Вече зная, че...

В Япония обаче традицията е друга и първият учебен ден започва в началото на април, когато цъфтят японските вишни - сакура. В Страната на изгряващото слънце е прието, че пролетта символизира началото на нов живот, ето защо няма по-подходящо време за започване на училищни занятия. Японските ученици обаче все пак почиват през лятото. В Австралия пък учебната година започва през февруари.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Пишете глупости по отношение кога започва първият учебен ден в Франция.Всички деца започват училище на1ви септември.За Италия също,а не октомври....глупости 1 Пишете глупости по отношение кога започва първият учебен ден в Франция.Всички деца започват училище на1ви септември.За Италия също,а не октомври....глупости преди 1 месец Профил на трол?
    Пишете глупости по отношение на кого започва първият учебен ден в Франция.Всички деца започват училище на 1ви септември.За Италия също...глупости