Здравословна закуска: пет храни за понижаване на холестерола

6027
Здравословна закуска: пет храни за понижаване на холестерола
Снимка: iStock

Липопротеините с висока плътност (LDL) са вредни за вашето здраве. Един от начините да помогнете на тялото е чрез правилно хранене. Пет храни за закуска могат да увеличат шансовете ви да понижите нивата на холестерола. С какво трябва да започнете първото си хранене за деня?

1. Овесена каша

Овесената каша съдържа фибри, които могат да помогнат за изхвърлянето на LDL холестерола от тялото. Добавете нарязана ябълка, круша или някои плодове към кашата, за да стане още по-здравословна, съветват диетолози. Ако нямате време сутрин или предпочитате да закусите по пътя, оставете овесената каша за една нощ - просто я покрийте с мляко и поставете в хладилник.

2. Бадем

Бадемите са изключително полезни ядки - те са богати на основни мазнини, съдържат фибри, магнезий и витамини. Според учените, само 50 грама на ден могат да понижат LDL холестерола с около 5%. Изпийте чаша бадемово мляко, добавете няколко ядки към вашата каша или просто яжте бадеми между основните хранения. Следете количеството, бадемите са много калорични.

3. Авокадо

През последните години тостът с авокадо набира популярност в чужбина и сега е един от най -модерните варианти за закуска. В същото време яркозеленият плод също е полезен. Проучване, установи, че едно авокадо дневно понижава LDL холестерола, особено при тези, които страдат от наднормено тегло или са затлъстели.

4. Подсилен портокалов сок

Портокалът е богат източник на незаменимия витамин С. Някои производители на портокалов сок подобряват хранителните му ползи, като обогатяват напитката с растителни стероли. Добавянето на два грама стероли към диетата за деня може да понижи нивата на LDL холестерола с 5-15%, казва Healthline. Ако не сте фен на портокаловия сок, потърсете варианти за други подсилени храни.

5. Протеиново смути

Суроватъчният протеин се произвежда от течността, останала от производството на сирене. Този протеин съдържа незаменими аминокиселини. Направете здравословно сутрешно смути, като смесите лед с нискомаслено кисело мляко, добавете горски плодове и една лъжичка ванилов суроватъчен протеин. Той има ниско съдържание на мазнини и е богат на хранителни вещества.

Обикновено високите нива на холестерола в организма са следствие на неподходящ избор на храна. Можете да промените това като използвате изброените по-горе храни в ежедневмото си меню.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com