Трети провал за последните 42 линейки, ще загубим ли 9 млн. лева?

4922
Трети провал за последните 42 линейки, ще загубим ли 9 млн. лева?
Снимка: МЗ

Нов, трети поред провал на поръчката за доставка на последните 42 от общо 400 линейки. Общият бюджет за всички медицински превозни средства е 48 671 650 лв. от оперативна програма „Региони в растеж“. За последните 42, които трябваше да са тип В с повишена проходимост е предназначена сумата над 9 млн. лв. с ДДС.

Тъй като поръчките – няколко на брой, са доста атрактивни като стойност, всички бяха обект на бурни обжалвания пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд. Нито една не се проведе без протести и поредица от спирания. Има даже процедури, които са спирани на всички възможни по закон етапи – тоест, не еднократно, а многократно спиране на една и съща поръчка.

Създават регистър за частните линейки, БСП обвини ОП в лобизъм

С обвинения в лобизъм парламентът одобри промени в Закона за автомобилните превози, с които се регламентира превозът на болни и ранени ...

Последната – за 42-те линейки, не само, че е спирана на различните ѝ етапи кандидат-изпълнители, но вече за трети път се спира от възложителя – Министерство на здравеопазването. Третото прекратяване е подписано от служебния зам.-министър д-р Александър Злататанов още преди да са стигнали до отваряне на ценовите оферти. А стартът ѝ е през октомври 2020 година. Причината е, че са отстранени всички кандидати да я спечелят.

Фирма „Екселор Холдинг Груп“ ЕООД – най-неуморна в протестите, е отстранена, защото не е доказала съответствие с поставените критерии за подбор и не е изпълнила условия на възложителя.

„Медсис“ ЕООД  и „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ – защото офертите им не отговарят на предварително обявените условия: изискване за висока проходимост и валиден сертификат за съответствие по Директива 2007/46/ЕО.  

„Силвър Стар Моторс“ ЕАД – защото документите за базовия автомобил в офертата не е на български, а липса на сертификати за съответствие с конкретен европейски регламент.

Сделка за милиони за 42 линейки ще има, не се приема, че поръчката е нагласена

С определение на Върховния административен съд (ВАС) и решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разблокирана поръчката з...

Припомням, че през октомври миналата година между 20 спешни центъра в страната бяха разпределени 28 оборудвани линийки 4х4, тип В по договора със „Ситроен“, от която бяха купени 78 санитарни автомобила.

Досега Министерството на здравеопазването има сключени три договора за доставка, гаранционно и сервизно обслужване на общо 358 линейки, финансирани с европейски средства. Проблем е обаче, че срокът за изпълнение на проекта изтича на 23-ти октомври тази година, тъй като едва ли оставащото време ще стигне за започване и завършване на още една, четвърта поръчка, за последните 42 линейки.  

Първият опит датира от март 2018-та година, когато за тях нямаше нито една подадена оферта. Вторият беше през октомври същата година. Тогава се явиха двама кандидати - "Екселор Холдинг Груп" и консорциум между "Метаинженеринг" ЕООД, "Давид ЕК" ЕООД и "Медицинска техника инженеринг" ООД. 

Всички предложения бяха обявени за неотговарящи на предварително обявените условия, тъй като линейките им не съответствали на изискванията на възложителя. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

"Лекари в помощ на пациентите": Естроген зависими гинекологични заболявания (втора част)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване