Дянков ни вижда в еврозоната до 2-3 години

5248
Дянков ни вижда в еврозоната до 2-3 години
Но той признава, че не може да се постави срок за присъединяването й

"България може да влезе в еврозоната до две-три години, но дата за присъединяването й не може да се поставя." Това заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков пред Ройтерс по повод годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), предаде БГНЕС.

Той отбеляза, че от 27-те страни - членки на ЕС само четири са покрили критериите на Маастрихт – Естония, Финландия, Швеция и самата България, която не влиза в еврозоната.

Европа търси 200 млрд. евро

Ръководството на ЕС е принудено да търси нови методи за съживяване на икономиката на фона на рецесията във Великобритания и Испания. П...

Дянков заяви, че еврото ще оцелее в кризата и България все така желае да се присъедини към еврозоната. Според него това може да стане до две-три години. Но той признава, че не може да се постави срок за присъединяването й, докато общността и институциите й се променят заради кризата.

"Датата за присъединяване на България към еврозоната изобщо не е предмет на обсъждане, защото не е ясно ще има ли допълнителни правила и институции", изтъкна вицепремиерът ни.

На свой ред Ройтерс обобщава, че плановете на няколко източноевропейски държави за присъединяването им към еврозоната са изложени на риск заради кризата на единната валута. Те обаче настояват блокът да се придържа към първоначалните си правила, вместо да ги променя заради страни като Гърция.

Редактор: Георги Иванов

Дянков: Кредиторите на ОЦК не са готови да опростят задължения

Кредиторите на ОЦК Кърджали все още нямат обща готовност да опростят част от задълженията на предприятието, заяви днес в НС вицепреми...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика