Добрев: Енергийният министър може да намали цената за пренос на количествата

3710
Добрев: Енергийният министър може да намали цената за пренос на количествата

На предложението на БСП да се намали таксата за пренос, бившият енергиен министър Делян Добрев, отговори така: "Аз избягвах в последните няколко седмици да коментирам действията на моя наследник на поста, но министърът има възможност да издаде заповед по чл. 70 от Закона за енергетиката, с която да намали цената за пренос за количествата, които се изнасят.", цитиран от БГНЕС.

Добрев каза, че е споделил това с новия екип, непосредствено след като напуснал министерството. Той обясни, че когато имаш износ, който клони към нула, умножен по 35 лв. цена за пренос, крайният резултат е нула и ако имаш 1500 мегавата износ по нула, крайният резултат откъм приходи от тази такса отново е нула.

Асен Василев: Енергийната система е тежко болна, нуждае се от "силна ръка"

Състоянието на българската енергетика е много тревожно – тя е тежко болна и функционира под стрес. Това каза пред БТВ икономическ...

Обаче ако работят още 1500 мегавата централи, това са половината блокове и от трите централи в Маришкия басейн, това означава и натоварване на мините. "Но единственият механизъм, по който може да се случи това, е с извънредна заповед по чл. 70 от Закона за енергетиката, защото ДКЕВР не може да диференцира преносната такса в страната и преноса за чужбина.

Според Добрев, с пресконференцията от днес БСП са се опитали да обяснят, че е необходима АЕЦ "Белене". Цитирайки на няколко пъти "хората", той каза, че те си задават въпроси какъв е бил смисълът от проекта, референдума и парите, които са дадени до момента за тях. Според сметките му, те се питат и какво друго можело да се направи с 1.5 млрд. лв. Неговите сметки показват, че с можеше безплатно да санира всички многофамилни жилищни сгради, и то не само панелните, а и тухлените.

На въпрос за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" бившият енергиен министър припомни, че има проектна компания, която извършва проучване и не е взето решение на МС за изграждане на 7 блок. След като свършат проучванията, тогава МС може да вземе решение по същество за стартиране на процедура, обясни той. "Със сигурност енергийният баланс ще подлежи на оценка в следващата една година, за да се преценят нуждите", каза той.

Бившият министър обясни и че държавата е гласувала за разпределение на дивидента от печалбата на ЕРП-ата. "Не е нужно дори да си икономист, че ако притежаваш 33% от едно дружество, не можеш да кажеш какво то трябва да прави. Това се решава от този, който притежава 51% от акциите. И всъщност през всички тия години от 2005 до 2011 държавата винаги е гласувала за разпределение на дивидент, включително и през 2012 г.", каза той. Той се похвали, че тяхното правителство е било първото, което взело дивидент, който не е реинвестиран от трите ЕРП-та през 2010 г. – печалби, които не са реинвестирани. "Защото за тези печалби решението на Съвета на директорите е да не се разпределят с цел да се реинвестират в дружеството", обясни той.

Борисов наредил: Без лъжи в предизборните програми

Бойко Борисов настоял членовете на ГЕРБ да не изкажат нито една лъжа в предизборната си програма. Това стана ясно от думите на бившия...

Добрев не коментира действията на прокуратурата за образувано досъдебно производство за безстопанственост за периода 2011 – 2012 г. и каза, че тя ще провери всички факти, печалбите, дали тези печалби са реинвестирани, дали в оценката на инвестиционния посредник са влезли и невъзстановените печалби и направените инвестиции. Няма как те да не са, заяви Добрев.

Добрев се усъмни, че особените залози на двете "Марица - изток" 1 и 3 са противоконституционни. По отношение на особените залози, той коментира: "Когато имаш дългосрочен договор, можеш да заложиш в банката собствените си вземания. Имаш да получаваш пари от НЕК, тези свои бъдещи вземания можеш да ги заложиш, но не можеш да залагаш вземания на трето лице. В случая е направено точно това. Заложени са вземанията на държавната компания НЕК в полза на частните централи, заложени са нашите сметки. Аз не съм сигурен дали това не противоречи на Конституцията", каза Добрев.

Той си задавал този въпрос в последните няколко дни, но реши, че преди да отговори на него, ще се консултира. На въпрос – защо не си го е задавал по време на мандата, той каза, че е разбрал за особените залози една седмица преди да предаде поста на следващия министър и припомни, че в деня, в който е разбрал, подал сигнал до главния прокурор. "Права сте защо съм разбрал накрая, ами накрая съм разбрал", каза Добрев. "По мое време не са подписвани и не са гласувани такива особени залози. Единственото място, където тези особени залози са фигурирали, са едни обяснения към одиторските доклади", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика