Фирмите си взимат парите от държавата за 30 дни

4164
Фирмите си взимат парите от държавата за 30 дни

Срокът на разплащане между фирмите и държавата да бъде фиксиран на 30 дни. Той ще започва да тече от дата на получаване на фактурата или доставката на стоката и услугата. Това предвиждат промени в Търговският закон, който правителството прие днес, предаде Стандарт нюз.

За въвеждането на срока настояваха от бизнеса, за да се намали междуфирмената задлъжнялост, която за 2010 г. е 104, 2 млрд. лв. На практика със законопроекта се прилага директивата на Европейския съюз за борбата със забавянето на плащането по търговски сделки, тъй като в Европа имат същия проблем.

Освобождават чуждите компании от осигуровки

Големите инвеститори в страната няма да плащат временно част от осигуровките на служителите си заради новите работни места, които са ...

Новите текстове се отнасят и за договорите между фирмите, но при тях се допуска срокът да бъде удължен до 60 дни. За органи на държавната власт, дипломатическите и консулските ни представителства и публично правните организации подобна опция е изключена. По-строгите правила за тях са поради факта, че източниците им на приходи са по-сигурни, предвидими и непрекъснати, обясниха вчера от Министерски съвет.

“Приветстваме по-краткият срок на заплащане, но не очакваме това да има значителен положителен ефект за икономиката. Защото все още не са решени основни проблеми като невъзстановяването в срок на ДДС, или отказ от възстановяване заради некоректни търговци, тромавата процедура за обявяване в несъстоятелност, непрозрачните обществени поръчки и монополизирането на цели сектори”, коментира пред “Стандарт” промените Димитър Бранков, зам.- председател на Българската стопанска камара.

В законопроекта се въвежда и максимален двумесечен срок за извършване на плащанията по сделки се въвежда и за лечебните заведения. В момента болниците дължат близо 350 млн. лв. Предложените изменения предвиждат още кредиторът да има право на обезщетение, което да получи, в случай че има по-голямо забавяне на плащането от предвиденото. То ще е в размер на законната лихва (за дълг в лева тя е 10% плюс основния лихвен процент), начислявана върху закъснението.

Редактор: Сияна Любомирова

200 000 евро за старт на бизнес

До 200 000 евро финансиране могат да получат стартиращи млади предприемачи с иновативни идеи. Това е възможно благодарение на фондове ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика