ГЕРБ: Проектът "Белене" е един конспиративен сценарий

4927
ГЕРБ: Проектът "Белене" е един конспиративен сценарий

Проектът АЕЦ "Белене" е един конспиративен сценарий срещу енергийната независимост и енергийната стабилност на българската държава, по който започва активно да се работи през 2005-2006 година с поемане на дългосрочни ангажименти за милиарди левове.

Това заяви депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев.

"В момента изведнъж излизат един необосновано високи претенции за милиарди евро с конкретни претенции за части от НЕК. Утре ще излязат и може би ще имат претенции към "Язовири и каскади", към енергоразпределителната мрежа. Това защо се случва? Защото в момента България единствено само се стреми към енергийна независимост и диверсификация на енергийните източници, към нов справедлив договор за доставки на газ. Отстояваме нашите интереси и изведнъж вече имаме конкретни претенции за конкретни наши активи, част от нашата енергийна система. Това може да смята за опит за тайна приватизация и на повишаване на примката в енергийната зависимост на държавата", допълни той.

Следващата седмица от ГЕРБ ще внесат искане в Народното събрание, заедно със Синята коалиция и всички независими депутати, които биха подкрепили нещо подобно за създаване на "орган на НС, с който да се отвори кутията АЕЦ "Белене".

"Оттам най-вероятно ще излязат неща, които миришат много, било то на газ, било то на руски доставки, било то на неписани взаимоотношения между правителства", коментира още Червенкондев.

РИА Новости: Руският иск относно АЕЦ "Белене" може да фалира НЕК

Съдебният спор с Русия относно проекта за АЕЦ „Белене” може да доведе до фалита на българската Национална електрическа ком...

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика