Как да разгърнете целия потенциал на своя бизнес

4534
Как да разгърнете целия потенциал на своя бизнес

Хората сме най-различни - едни се занимават с бизнес, други с наука, трети са в сферата на услугите, четвърти ни лекуват и т.н. Различен е и пътят, по който се реализираме и постигаме целите си, дори и когато става дума за едно и също начинание – управлението на собствен бизнес. Някои предпочитат да правят по-скромни инвестиции и да не се излагат на потенциален риск, други пък притежават по-авантюристичен дух и са по-склонни да реализират по-смели мечти – разбира се с цел да разгърнат потенциала на своя бизнес.

От голямо значение е в каква сфера развиваме своята дейност и какви са перспективите за растеж на печалбата. Да вземем например модерните напоследък аквакултури. Специалист в този отрасъл, който е натрупал достатъчно практически опит и е създал име, ползващо се с авторитет и доверие, е наясно, че българите започват да консумират все повече риба и търсят все по-качествени продукти. Само по себе си, това е достатъчна предпоставка човек да се занимава с подобно начинание – аквакултурите са отрасъл с голям пазар и дори в консервативно реалистичен план прогнозата от приходите от продажба звучи много добре.

Отоплението на биомаса: модерно, удобно, изгодно

Знаете ли, че близо 65% от цялата енергия, която използваме у дома, отива за отоплението на жилището ни? Не би ли било хубаво да имаме ...

Същевременно обаче този бизнес изисква и много голяма инвестиция. Дори в случай, при който специалистът закупи едно съществуващо басейново стопанство, не може просто да хвърли рибата в басейните, да я храни и да чака да порасне. Наличната база трябва сериозно да се модернизира, за да се преработи в съвременна и сигурна система за производство на риба с високо качество. Започва се отдалече – с реконструиране на водните пътища от открити канали в затворени тръбопроводни схеми, минава се през технологиите за постоянен контрол, мониторинг и регулация на всички производствени показатели – кислородно съдържание на водата, UV стерилизация и т.н. Така стопанството ще бъде не само различно, но и конкурентоспособно и стъпка напред след нелекия старт в този специфичен бизнес преди години.

Но така, както бизнесът с аквакултури е модерен, перспективен и привлекателен, така и има един огромен недостатък – достъпът до финансови ресурси, нужни за него, е силно ограничен, а се изисква наистина голяма инвестиция, за да се направи едно съвременно, рентабилно, устойчиво и разбира се, съвсем не на последно място екологично производство.

Ето един съвсем груб пример за нужната инвестиция. Ако един специалист с много опит и отлични постижения в сектора иска да купи съществуващо стопанство – не голям, но не и малък рибарник от стар басейнов тип, някъде сред чистата планинска природа, ще му трябва сума от около 200 000 лв. За модернизирането на остарялата производствена база ще му трябват още 100 000 лв. Тук влизат разходи за ремонтно-строителни дейности и материали, за изграждане на производствената инсталация – апарати, филтри, системи за мониторинг и всякаква хай електроника.

За да се осигурят тези ресурси, трябва да се потърси помощ отвън. Сред многобройните финансови предложения ще се спрем на инвестиционния кредит на Обединена българска банка. Този кредит дава възможност да се разгърне целият бизнес потенциал. С кредита може да се закупи съществуващото стопанство и необходимото технологично оборудване. Срещу ипотека на придобития имот и/или залог на модерното новозакупено оборудване и машини може да се отпуснат суми до 500 000 лв. Условие при получаването на ипотечния кредит е самоучастие – банката предоставя различен максимален процент от цялата инвестиция в зависимост от предоставеното обезпечение. Разбира се, ОББ осигурява така необходимия за всеки стартиращ перспективен бизнес гратисен период до 12 месеца. Ипотечният кредит на ОББ – едно приятелско рамо за всеки добър специалист.

Изгодно газифициране на дома? Да, възможно е

Високите температури навън ни карат да мечтаем за плаж и море, но сегашният период всъщност е много подходящ и да помислим за идния ото...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика