Отоплението на биомаса: модерно, удобно, изгодно

30531
Отоплението на биомаса: модерно, удобно, изгодно
Снимка: Thinkstock

Знаете ли, че близо 65% от цялата енергия, която използваме у дома, отива за отоплението на жилището ни? Не би ли било хубаво да имаме източник на топлина, който е едновременно изгоден и екологичен?

Именно такъв е биомасата – алтернатива на традиционните енергийни източници, която напоследък добива голяма популярност. Терминът „биомаса“ означава органична материя с растителен или животински произход. Има различни видове биомаса, но от енергийна гледна точка интерес представляват дървесните пелети и трески, трици, слама, костилките от плодове и др. За добиването ѝ не е необходимо изсичане на дървета, а се използва дървесният отпадък.

Защо е важно да сме енергийно ефективни и как да го направим?

Обновяването на сградния фонд с цел постигане на енергийна ефективност е заложена като важна цел в европейските политики, както в сегаш...

Човечеството е преминало през няколко етапа на развитие на отоплителните уреди на биомаса - от примитивното огнище през затворената пещ до камините и модерните съоръжения. Съвременните уреди ни предлагат висока ефективност и намалена до минимум ангажираност по отоплителната инсталация. Те имат изключително висок коефициент на полезно действие (КПД) – до 95%, чрез точното дозиране на подаваното гориво и въздух. Днес разполагаме с технологии, чрез които отоплителната инсталация да е изцяло под наш контрол. Развитието на биоотоплението в световен мащаб е довело до появата дори на котли, при които обслужването се изразява в профилирането им от специалист само веднъж годишно.

В България поради географското й положение и редица други природни фактори биомасата има най-голям енергиен потенциал в сравнение с всички други енергийни източници. 35% от територията на страната ни е заета от гори, а отпадъчната биомаса възлиза на сериозно количество. А плюсовете на отоплението на биомаса са безспорни – то съчетава комфорт, достъпна цена на използваното гориво, опазване на околната среда и модерна техника, която е напълно автоматизирана и поради това много удобна.

Някои потребители се притесняват, че първоначалната инвестиция в печки или котли на биомаса ще се отрази зле на бюджета им. Преминаването към отопление на биомаса може да се случи и по изключително изгоден начин. Възможността за това предоставя Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома (REECL), единствена банка партньор на която е към момента е ОББ. Програмата е разработена от Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие и Агенцията за енергийна ефективност на Република България и представлява кредитен механизъм в размер на 40 милиона евро за финансиране на енергийната ефективност в жилищния сектор. С нейна помощ и с помощта на потребителски кредит „Енергийна ефективност“ от ОББ можете да направите дома си наистина енергийно ефективен, като ще получите до 30% от дадените за това средства обратно под формата на безвъзмездна помощ.

По програмата REECL се финансират:

- Високоефективни печки и котли на дърва (печки с подобрено горене и каталитични печки)

Изгодно газифициране на дома? Да, възможно е

Високите температури навън ни карат да мечтаем за плаж и море, но сегашният период всъщност е много подходящ и да помислим за идния ото...

- Печки и котли на трици с автоматично подаване на горивото

- Печки и котли на пелети с автоматично подаване на горивото

- Печки и котли на брикети с автоматично подаване на горивото

- Печки и котли на слама с автоматично подаване на горивото

Финансирането се отнася до всички гореизброени уреди самостоятелно или заедно с окомплектовани системи за отопление и битова топла вода.

Как да изберем и финансираме външна топлоизолация за дома?

Спокойно може да кажем, че лятото е сезонът на ремонтите. Много от нас избират този период за извършване на така нужните иновации по ду...

Ако отоплението на биомаса все още ви се струва екзотична идея, имайте предвид, че след началните вложения то ще ви носи само ползи в дългосрочен план. А модерните технологии, използвани при направата на уредите, и екофакторът със сигурност ще продължат да допринасят за растящата му популярност.

Повече информация за кредит „Енергийна ефективност“ от ОББ, както и стъпките за кандидатстване по него и за безвъзмездна помощ, може да откриете на http://ubb.bg/bg-BG/Page/645.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com