Изгодно газифициране на дома? Да, възможно е

16488
Изгодно газифициране на дома? Да, възможно е
Снимка: Thinkstock

Високите температури навън ни карат да мечтаем за плаж и море, но сегашният период всъщност е много подходящ и да помислим за идния отоплителен сезон. Въпросът как да се отопляваме хем изгодно, хем комфортно е сред най-важните за всяко домакинство. В желанието си да съчетаят двете неща все повече български семейства газифицират домовете си.

Синьото гориво е доказано екологично чист начин за отопление и готвене – то изгаря, като отделя значително по-малко парникови газови в сравнение с други горива. А пък и неговото използване се отразява по-добре на семейния бюджет и позволява по-дългосрочно планиране на разходите. Не бива да забравяме също, че газификацията на едно жилище значително подобрява енергийната му ефективност, а оттам и стойността на имота.

Как да изберем и финансираме външна топлоизолация за дома?

Спокойно може да кажем, че лятото е сезонът на ремонтите. Много от нас избират този период за извършване на така нужните иновации по ду...

В предишни наши материали вече ви посъветвахме какво да имате предвид, ако решите да газифицирате дома си и как да изберете подходящите уреди за целта. Не е изключено на пръв поглед процесът да ви се вижда скъп. Не се оставяйте това да ви разубеди – днес има нови възможности, които го правят много по-изгоден. Най-добрата от тях предлага Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома (REECL), единствен партньор на която към момента е ОББ. Програмата е разработена от Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие и Агенцията за енергийна ефективност на Република България и представлява кредитен механизъм в размер на 40 милиона евро за финансиране на енергийната ефективност в жилищния сектор. С нейна помощ и с помощта на потребителски кредит „Енергийна ефективност“ от ОББ можете да направите дома си наистина енергийно ефективен, като ще получите до 30% от дадените за това средства обратно под формата на безвъзмездна помощ.

В момента в областта на отоплението кредити и безвъзмездно финансиране се отпускат за:

- газови котли; отоплителни уреди, печки и котли на биомаса; охлаждащи и загряващи термопомпени системи;

- газификационни системи.

Как става ли? Достатъчно е да следвате 4 прости стъпки:

Как да изберем подходящия газов уред за дома си?

Знаете ли, че близо 80% от европейските домакинства са газифицирали жилищата си? В България процентът е по-малък, но този метод за отол...

Стъпка 1 – След като изберете фирма доставчик на газово оборудване, вземете примерна оферта или проформа фактура с подробно описание.

Стъпка 2 – Посетете клон на ОББ и попълнете молба-декларация за кредит по програмата „Енергийна ефективност“, като приложите оригиналната оферта или проформа фактурата.

Стъпка 3 – Получавате отговор дали сте одобрени за кредит и дали избраната система отговаря на изискванията на Програмата. При положителен отговор, получавате кредит „Енергийна ефективност“ и можете да кандидатствате за безвъзмездна помощ след завършване на проекта. Ако предпочетената от вас газова система или уреди не отговарят на изискванията за ефективност на Програмата, можете да промените първоначалната оферта и да кандидатствате отново или да получите стандартен потребителски кредит, като в този случай няма да имате възможност да кандидатствате и да получите безвъзмездна помощ.

Стъпка 4 – Подайте „Искане за безвъзмездна помощ“ не по-късно от 4 месеца от датата на договора за кредит (вземете образец от клон на ОББ или го изтеглете от http://ubb.bg/bg-BG/Page/645). Приложете протокола за извършен монтаж и оригиналната фактура. Независим консултант по проекта ще провери вашите документи и може да ви посети на място, а до 20 работни дни след подаване на документите, ще получите отговор за одобрената безвъзмездна помощ.

Ако искате да си осигурите спокойствие и комфорт през зимата, моментът да положите основите за това е сега. Ползите от газификацията са безспорни и когато имате възможност да си я осигурите по по-евтин начин, наистина си заслужава да я обмислите сериозно.

Тапетите - пълната свобода във вътрешния дизайн отново е на мода

Всички помним как преди няколко десетилетия тапетите бяха основният избор на българите, когато станеше време за освежаване на дома им. ...

Повече информация за кредит „Енергийна ефективност“ от ОББ, както и стъпките за кандидатстване по него и за безвъзмездна помощ, може да откриете на http://ubb.bg/bg-BG/Page/645.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com