Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

12209
Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия
Снимка: Getty Images

Натискът на Кремъл да споделя личните данни на украинските продемократични протестиращи през 2013 г. ме принуди да избягам от Русия. Това заяви основателят на Telegram Павел Дуров в интервю пред американския журналист Тъкър Карлсън.

Ексцентричният технологичен главен изпълнителен директор заяви, че той и Telegram – едно от най-бързо развиващите се приложения за съобщения в света – са се преместили в Дубай през 2017 г., за да избегнат „геополитическото обвързване“ или „избиране на победители във всяка политическа битка“.

„Предпочитам да съм свободен, отколкото да приемам заповеди от когото и да било“, посочва Дуров в 1-часовото интервю, публикувано в канала на Карлсън в YouTube.

ОЩЕ: С над 900 млн. потребители: Оцениха Telegram на десетки милиарди долара

По време на масовите протести през 2011-12 г. срещу фалшифицирането на парламентарните избори в Русия, Дуров заяви, че е отказал държавни заповеди да премахне опозиционните общности във ВКонтакте, социалната мрежа, която той съосновава през 2007 г.

Снимка: Getty Images

През 2013 г. Дуров посочи, че подобно руско искане по време на протестите на Евромайдана в Украйна го е оставило пред „две неоптимални възможности“: да се подчини или да подаде оставка като главен изпълнителен директор на VKontakte и да избяга от Русия.

„Избрах второто“, казва Дуров, чиито спирки включваха Берлин, Лондон, Сингапур и Сан Франциско – където той разказва, че е бил ограбен след среща с бившия изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси, преди да се установи в Дубай.

„Отговорът ни беше: „Чакай малко, това е друга държава. Ние няма да предадем нашите украински потребители, защото вие ни помолихте да направим това“, казва Дуров за своята гледна точка на Карлсън. „Решихме да откажем и това не се хареса много и на руското правителство.“

ВКонтакте по-късно попадна под контрола на свързани с Кремъл магнати и сега се ръководи от син на вътрешен човек в Кремъл.

Дуров отрече опасенията, че Telegram, който има влияние в рускоезичните страни, е бил контролиран от руската държава и предположи, че неговите западни конкуренти може да са разпространили слуховете заради опасения за растежа му. Той също твърди, че ФБР се е опитало тайно да вербува един от разработчиците на Telegram, за да изгради "вратичка" в приложението по време на последното му посещение в САЩ.

ОЩЕ: Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Дуров прогнозира, че Telegram, която има 900 млн. активни потребители, ще премине 1 млрд. активни месечни потребители в рамките на година. Приложението Телеграм, което се рекламира като безопасен и защитен комуникационен инструмент, не използва цялостно криптиране.

Институтът за изучаване на войната (ISW) обаче предупреждава, че интервюто може да е постановка, с която да бъде прокарана като независима платформа, по същество подчинена на Кремъл.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика