С над 900 млн. потребители: Оцениха Telegram на десетки милиарди долара

1823
С над 900 млн. потребители: Оцениха Telegram на десетки милиарди долара
Снимка: Getty Images

Telegram надхвърли 900 млн. потребители и се доближава до рентабилността, по думите на основателя на тайното приложение за съобщения Павел Дуров в интервю пред Financial Times, тъй като компанията се приближава към потенциално листване на фондовия пазар, според.

Павел Дуров казва в първото си публично интервю от 2017 г., че базираната в Дубай Telegram се е превърнала в едно от най-популярните приложения за социални медии в света, като същевременно прави „стотици милиони долари“ приходи след въвеждането на реклама и първокласни абонаментни услуги преди 2 години.

„Надяваме се да станем печеливши през следващата година, ако не и през тази“, казва роденият в Русия основател пред Financial Times. По думите му криптираната услуга за незабавни съобщения има 900 млн. активни потребители месечно спрямо 500 млн. в началото на 2021 г.

ОЩЕ: Над 60% от света е в социалните медии

Дуров, който изцяло притежава Telegram, отбелязва, че компанията е била оценена на „над 30 милиарда долара“ от потенциални инвеститори, включително „глобални технологични фондове в късен етап“, но е изключил продажбата на платформата, докато проучва бъдещо първоначално публично предлагане.

Конкурентът за съобщения WhatsApp, собственост на Meta, има 1,8 млрд. активни потребители месечно, а приложението за криптирана комуникация Signal има 30 млн. към февруари 2024 г., според анализ на Sensor Tower, въпреки че тези данни обхващат само използването на мобилни приложения.

Снимка: iStock

„Годишните разходи възлизат на по-малко от 70 цента за всеки месечен потребител“, казва Дуров. Като част от усилията си да генерира приходи, Telegram тества реклама в определени региони, като налага минимални разходи между 1 млн. евро и 10 млн. евро на търговец или агенция. Тази година смята да разшири предлагането в световен мащаб и към по-малки рекламодатели, които използват автоматизирани системи.

Компанията този месец ще въведе споделяне на приходите със създателите, които управляват нейните канали, като им обещава 50% намаление на маркетинговите долари. „В допълнение, той също въвежда бизнес акаунти и функция за „социално откриване“, която ще помогне на потребителите да се срещат или излизат с хора близо до тях“, казва Дуров.

ОЩЕ: Новите функции в Telegram включват и анонимност

„Основната причина, поради която започнахме да монетизираме, е, че искахме да останем независими“, казва той. „Най-общо казано, ние виждаме стойност в (първоначално публично предлагане) като средство за демократизиране на достъпа до стойността на Telegram.“

Според Financial Times двама души, запознати с въпроса, заявиха, че Telegram вероятно ще се стреми към листване в САЩ, след като компанията достигне рентабилност и пазарните условия са благоприятни. Дуров отказа да коментира график или възможно място, но отбеляза, че Telegram е „проучил няколко варианта“

Telegram набра около 2 млрд. долара дългово финансиране от предлагане на облигации за 1 млрд. долара през 2021 г., както и допълнителни емисии на стойност 750 млн. долара и 270 млн. долара, проведени миналата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

"Газпром" съди австрийската OMV, словашката ZSE и чешката CEZ в Русия

Забраната в САЩ: Ще продаде ли TikTok китайската компания ByteDance?

След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

Броят на извънсъдебните фалити в Русия е нараснал 5 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании