По-скъпо олио на хоризонта - производители се оплакват заради Украйна

4974
По-скъпо олио на хоризонта - производители се оплакват заради Украйна
Снимка: iStock

Заради липса на слънчоглед е възможно през пролетта преработвателни компании да затворят. За това предупредиха от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, ключови за пазара на олио. Критика беше отправена и към правителството за това, че "то е абдикирало".

"Вече 10 месеца продължават нашите усилия да променим обстановката. Наистина се намираме в критична ситуация по отношение на суровината. Тази година производството беше по-ниско - 1,6 млн. тона. Няколко пъти казваме, че и за нашите обеми за производство, на нас ни трябва около 4 млн. тона,“ каза председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти Яни Янев в студиото на Bulgaria on air. Той заяви, че недостигът от 2,5 млн. тона могат да доставят от външните пазари – Украйна, например, като най-голям производител на слънчоглед. Всички забрани, които се въведоха, блокират вноса на слънчоглед в България и се разчита основно на българския слънчоглед, както и на внос от Молдова и Румъния, обясни Янев.

Още: Производители на олио: Забраната за внос от Украйна е антипазарна

Качеството на вносния слънчоглед

"Нас ни притеснява, че отново се поставя въпросът за декларацията на зърнопроизводителите, че трябва да се въведат допълнителни ограничителни мерки за внос, квоти, лицензионни режими. На нас ни е необходим слънчоглед, за да работим. В момента сме изправени пред такава ситуация и нашият проблем е защо се ограничава вносът. Слънчогледът е подложен на най-различни анализи, притеснение откъм качеството няма", допълни Янев.

Янев каза, че ниските цени не удовлетворяват зърнопроизводителите и това е тяхно право, „когато решат тогава ще продават, но нашият проблем е защо се ограничава вносът“. 

Той информира, че забраната за внос първоначално е до 15 септември, впоследствие се подписа меморандум да не се внася слънчоглед от Украйна до края на ноември. След 30 ноември очакват свободен внос от там, обаче се въвежда лицензионен режим, който затруднява процеса.

„Не казваме, че няма да има олио по магазините“, казва председателят на сдружението. Ако българските производители не произведат, ще влезе от някъде другаде. По негови думи, този недостиг рефлектира на българските преработватели. Около 90% от олиото, което произвеждат отива за експорт. За вътрешния пазар казва, че няма притеснения. Ако българските предприятия спрат да работят, предлагането ще е по-малко, но това не би трябвало да се отрази на цените.

Още: Кой печели от забраната за внос на украинско зърно?

Желанието на сдружението е мерките да паднат, за да могат да си осигуряват суровина, с която да работят. Янев пояснява, че провеждат многобройни срещи с министерството на земеделието, но не срещат разбиране. Според него протестите решават проблемите временно, а при тях трябват дългосрочни решения, които да решат проблема с неконкурентноспособността на българското селско стопанство.

По негови думи над 20 000 души ще останат безработни, ако затворят предприятията. „Не молим за помощи, а искаме да не ни се пречи да работим,“ каза Янев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика