По заръка на Бойко Дянков вдига социалните помощи

4325
По заръка на Бойко Дянков вдига социалните помощи

Правителството ще компенсира социално слабите домакинства за увеличението на тока, обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков при посещение на разкопките край бургаския квартал „Сарафово”, предаде Стандарт нюз.

По думите му това ще стане чрез увеличение на социалните помощи, което ще влезе в сила още от днес. Компенсирани ще бъдат всичко около 307 хиляди социално слаби домакинства. Това ще струва на държавата около 11 млн. лева, посочи министър Дянков.


„Вчера премиерът ми звънна и каза: „Събирай екипа и до понеделник трябва да имате решение”. Така че - събота след обед със заместниците си и с един сравнително голям екип - какво бързо може да стане. Дали компенсация като допълнителни средства или, по някакъв начин да разделим т.е. за социалнослабите домакинства да не важи по-голямото увеличение. Оказа се, че много по-лесно и за тях е по-добре просто да се компенсира в социалните помощи, защото се дават всеки месец. Още от днес може това да влезе в сила с малка промяна на наредба, която подготвиха моите експерти вчера и утре ще е факт, ще я подпиша. С цялата сума на увеличаването на цената на електричеството от първи юли те ще бъдат компенсирани още в юлските си социални плащания”, увери той.

„Това ще струва на държавата около 11 милиона лева за тази година. Имаме ги. За радост и април и май, а вече мога да кажа и от юни имам първоначални данни от тази сутрин - юнският бюджет също доста добре излезе, добре сме се справили. Още от днес ще дадем тези 11 милиона лева за увеличаване на социалните помощи на около 307 хиляди домакинства”, посочи той.

„Цените на тока в цяла Европа се вдигат. Това е тенденция, заради възобновяемите източници, които имат европейски регламент до 2020 година - над 16%”, обясни министър Дянков.

Редактор: Ая Косарова

Дянков: До 5 години ще сме по-добре от гърците

До пет години средният българин ще живее по-добре от средния грък, прогнозира финансовият министър Симеон Дянков, предаде КРОСС. На в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика