Румен Петков: Осъществява се грабеж на печатницата на БНБ

8125
Румен Петков: Осъществява се грабеж на печатницата на БНБ

Съвместното дружество, което ще оформят БНБ и френската "Франсоа Шарл Обертюр Груп" - най-големият производител на банкноти в света, се прави тайно и задкулисно. Това заяви бившият вътрешен министър Румен Петков в Плевен.

До края на месеца сделката би трябвало да бъде финализирано, но според Петков това означава ни повече, ни по-малко, а приватизация на дейността по отпечатването на български парични знаци. От своя страна, от БНБ категорично отхвърлиха твърденията за приватизация и заявиха, че няма да допуснат политическо вмешателство в работата им.

Според Румен Петков старта за създаване на съвместно дружество е даден по време на служебното правителство, без да стане ясно как е избран партньорът и имало ли е публична процедура за това, как е определен оценителят на имуществото, с което БНБ участва.

"Най-голямата лъжа в случая е твърдението на Народна банка, че няма и не може да има приватизация. То не е приватизация, това е грабеж", заяви Румен Петков пред БНТ.

Според Петков със създаване на съвместното дружество вече няма да е възможно всичките приходи от отпечатването на паричните знаци да остават у нас, а час от тях ще се изнасят. "70% ще тръгне за Франция или Белгия и 30% ще остане в България, тоест ние осигуряваме някой да се обогатява от това, че ние ще печатаме собствените си парични знаци", заяви Румен Петков.

От БНБ заявиха, че твърденията на Румен Петков "не отговарят на истината и на здравия разум".

Миков: Няма нужда от извънреден парламентарен контрол за печатницата на БНБ

Не виждам нужда от парламентарен контрол в извънреден порядък заради сделката за печатницата на БНБ. Това каза в интервю за БНР председ...

"БНБ никога досега не е допускала политическо вмешателство в своята работа, включително под формата на престорена загриженост. Защото ако днес някой започне да нарежда на Централната банка как да управлява своето имущество, утре той може би ще поиска да дава или отнема банкови лицензи, или пък да управлява валутните резерви на България", заяви говорителят на БНБ Александър Урумов.

От БНБ заявиха още, че основните мотиви за създаване на съвместното дружество са привличане на стратегически инвеститор, пълно натоварване на капацитета на Печатницата и създаване на нови работни места.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика