ЕК се заема с казуса "Гибралтар"

5289
ЕК се заема с казуса "Гибралтар"

Следващият месец експерти от Европейската комисия ще посетят Гибралтар и ще проучат казуса с малката територия, която е британско владение, но географски принадлежи към Пиринейския полуостров и Испания отдавна предявява претенции за нея.

Представителите на ЕК ще разучат на място процедурите за граничен контрол. Те са инструктирани да наблюдават дали проверките се извършват правилно, информира bTV.

Испания няма да се откаже от прилагането на засилен контрол на границата си с оспорваната британска територия Гибралтар, каза говорител на външното министерство, цитиран от "Ройтерс". "Проверките не са право, те са задължение", подчерта говорителят пред агенцията.

Преди дни Великобритания изпрати свой боен кораб към Гибралтар, който трябва да пристигне в протектората до края на месеца. Ходът идва на фона на покачващото се дипломатическо напрежение с Испания, свързано с плановете на Мадрид за допълнително таксуване на пътуващите през испанска територия.

Напрежението относно Гибралтар се покачи след като британските власти построиха изкуствен риф, който според Испания пречи на испанските рибрари.

Лондон и Мадрид отново в сблъсък за Гибралтар

Британското министерство на външните работи изрази загриженост по отношение на испанските планове да се засили контролът върху границ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com