"Като знам как станах инженер, ме е страх да отида на лекар"

15915
"Като знам как станах инженер, ме е страх да отида на лекар"
Снимка: БГНЕС

Не е работа на държавните университети да изучават потребностите на бизнеса. Това заяви преди седмица проф. Людмил Георгиев, преподавател в НБУ, в сутрешния блок на бтв.

Разбира се, той уточни, че говори от свое име, но докато в образователната ни система има хора с подобни разбирания, тя ще отваря все по-голяма пропаст между себе си и реалната действаща икономика в страната.

И СУ се отказва от темите, вече ще се влиза с тестове по литература и история

Традиционните изпити за кандидат-студенти окончателно остават в историята, след като и най-старият университет у нас - Софийският, реши...

Новите проучвания показват, че 70% от бизнеса не са доволни от нивото на квалификация на кадрите, излизащи от образователната ни система. Това е ужасяващо звучен шамар по висшето образование, което е крайно време да излезе от дълбоката си летаргия и да осъзнае, че с праисторическите методи, които прилага в много специалности, по-скоро вреди, отколкото помага за икономическото развитие на държавата.

От поне десетилетие университетите ни са снижили летвата дотолкова, че всеки желаещ става студент и всеки желаещ става висшист. Така имаме кандидат-журналисти, които макар да са завършили българска филология например, са зловещо неграмотни. Или кандидат-програмисти, които макар да са имат диплома по математика и информатика, са учили само 2 семестъра програмен език.

Това са пропилени ресурси - пари, хвърлени на вятъра, изгубено време и много изхабени нерви. Неслучайно се забавляваме с репликата полуистина - полувиц "Като знам как станах инженер, ме е страх да отида на лекар". Първоначално е смешно, но после става страшно.

Защото неадекватното ни и нереформирано висше образование все повече се превръща в реална опасност. Половината предмети от всяка втора специалност са ненужни, неефективни и остарели. В същото време не се учат нови, актуални и практически приложими неща. А качеството дори няма нужда от коментар. Изкуствено раздутата бройка на университетите у нас и изкуствено раздутата бройка на специалностите води до приемането на "куцо, кьораво и сакато", защото държавната система за финансиране в момента работи по този начин. За мнозина може да е тъжно, но някои специалности днес са по-важни, по-нужни и по-търсени от други. И здравият разум сочи, че те имат нужда от стимулиране.

Ако управляващите, които и да са те, не предприемат мерки по въпроса с некачественото и  неадекватно висше образование, и без това изнемогващата ни икономика съвсем ще даде на късо. И тогава всички ще ни е страх да идем на лекар.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com