Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

8720
Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали
Снимка: ПЦ на МВР

Контрабандните канали се оказаха нещо, за което си трябва инженерна мисъл. Така да го проектираш и така да го изградиш, че да не рухне. Или ако все пак рухне, да не останеш ти отдолу.

Те винаги са си били самостоятелна индустрия, специален бранш, който обаче се явява мултидисциплинарен, защото замесва митничари, ченгета и престъпници в обща дейност. Престъпна, разбира се.

Шефът на ДАНС изнесе шокиращи данни пред комисията за разследване на корупционни практики в митниците. Данни, граничещи със скандал, който има потенциала да взриви държавата. Пламен Тончев хвърли истинска информационна бомба, която тепърва ще отеква - в разработката за корупцията в митниците има хора от съдебната система.

Още: Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

"Установили сме около 10 служители на съдебната система на различно ниво - има следователи, има и прокурори, има и съдии", посочи Тончев. Досега май началник с неговия ранг не е казвал подобно нещо. Това не е информация от жанра "Една жена каза". А ако има и достатъчно доказателства, тези лица трябва да бъдат изправени пред съда.

Че контрабандата е невъзможна без покровителството на хора от МВР и съдебната система е повече от ясно. Чорапът се разплита и скоро ще станат ясни и другите покровители - онези, които паркират на парламентарния паркинг. Защо ли? Защото според ДАНС точно на това място е трябвало да бъде предаден подкупът. На кого ли?

Мястото е перфектно - хем се охранява, хем любопитните очи са сведени до минимум.

Гениална идея, няма спор.

По-гениална е само онази за кабинета на един бивш финансов министър, дето Божков я разказва, ама засега не хваща дикиш: "Биволъ" извади предполагаем сигнал на Божков колко голям подкуп е дал на Борисов

Срещу какви ли суми, влизащи в собствените им джобове, родните управници ощетяват хазната, можем само да гадаем. Съдейки по цифрите, за които има публична информация като размери на подкупи, можем да сме сигурни, че политици, съдии, прокурори и прочие ангажирани с контрабандата лица едва ли живеят в недоимък.

Споменатата бройка обаче е твърде малка, защото шефът на ДАНС има предвид само конкретната разработка. Като цяло те най-вероятно са стотици, защото според стари ченгета контрабандата е многопластова и многопосочна дейност, която е немислима без желязна организация. И без политически чадър, естествено.

Днешният проблем е в това, че поради честата смяна кой да държи този чадър организацията се продънва. Някой се чувства ощетен, друг направо бива наритан да си ходи.

Още: Дзен или изкуството да изслушваш главни прокурори

И какъв куриоз - ако изобщо успеем да реализираме съдебната реформа, главната заслуга за това ще е на контрабандистите. Заради тях ще се засилят разследванията и ще има сгромолясвания. Заради тях ще се започне битка между клановете и тя вече ще бъде на кило кръв и метър кожа.

Знаем защо - избори идат! А пари няма! Аман! Не направиха една сглобка веднъж и завинаги и всеки да си знае златния гьол!

Питали ли сте се защо куцо и сакато се напъва да става политик? Ами това е една от причините - политикът е върхът на хранителната верига. Той изяжда тези под него, включително прокурори и съдии. Той прави разни плаващи мнозинства, с които отплуваха неколцина главни прокурори. Той набутва тук и там на нужните места съдии.

И от него надолу цифрата на прогнилите расте точно като в учебниците за четвърти клас, но без картинките на растение, тревопасно животно и чакал. Вместо тях имаме нелегални фабрики за цигари, митници и политици.

Сега е моментът ледът наистина да се пропука и службите да се задействат истински. Големите началници са твърде заети да си спасяват кожите и да си правят мръсно един на друг. Сега има и ситуационен повод, има и властови трусове. Каква по-добра възможност да срутим кочината?

Още: За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Размисли върху кабинета на служебния премиер

Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com