Американски експерт: "Рано е да говорим за край на Путин"

6985
Американски експерт: "Рано е да говорим за край на Путин"
Снимка: Колаж/Actualno.com

Колко отслабена е властта на руския президент Владимир Путин? Американският президент Джо Байдън първоначално допусна грешка в отговора на този въпрос: "Трудно е да се каже. Но той еднозначно ще изгуби войната в Ирак". Това бяха думите на Байдън, който естествено имаше предвид войната в Украйна, посочва в своя публикация по темата германската обществено-правна телевизия АРД. Впоследствие американският президент добави "войната у дома". Според Джон Хънтсман, посланик в Москва по време на управлението на Доналд Тръмп, Путин е толкова слаб, колкото не е бил никога.

"Безспорната лидерска роля на Путин вече е минало", заяви Хънтсман пред CNN. "В продължение на 23 години на власт той винаги бе безспорен, именно той казваше накъде да се върви и взимаше всички решения. Това вече върви към своя край", цитира АРД думите на бившия посланик.

Анализ: Сложна и скъпа ли е военната техника на САЩ?

Произведените в Иран дронове Shahed (Шахид) затрудниха защитата на Украйна, констатира американското издание The National Interest. Със...

Вътрешната стабилност ще изисква повече усилия

Джордж Барос не е толкова убеден в скорошния край на Путин. Той е експерт по Русия в Института за изследване на войната във Вашингтон, който ежедневно анализира положението на фронта в Украйна. "Мисля, че Путин ще преживее това и ще продължи да води войната", предполага Барос.

Същевременно важи следното: сегашният момент е най-слабият за него в последно време. "Путин е много зает със стабилността на своя режим. Това е добре за Украйна. Колкото повече ресурси, сили и време трябва да вложат Путин и неговите най-близки сътрудници в собствената си стабилност, толкова по-малко могат да се занимават с въпроса как да отвърнат на украинската контраофанзива", казва Барос, цитиран от АРД.

Липсват достатъчно способни командири

Барос смята, че в руското военно ръководство има множество командири, които принципно са симпатизирали на шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин. "Сигурен съм, че сега в Кремъл са много недоверчиви по отношение на това на кои командири могат да разчитат и на кои - не. При това те вече не разполагат с много способни командири, които да са в състояние да продължат да водят войната. И това е добре за Украйна."

Залужни за заплахата от ядрен удар: Какво, да се предаваме ли?

Заплахата на Русия да използва ядрено оръжие няма да спре украинската армия да освободи териториите си. Армията си върши работата, няма...

За беларуския президент Александър Лукашенко американският експерт казва, че със сигурност е спечелил от посредничеството си между Путин и Пригожин. "Лукашенко показа, че крие асо в ръкава си. Че е силен и независим фактор в руската политика, един от най-близките хора на Путин." АРД обаче допълва и това, че макар Путин да иска да контролира Беларус, Лукашенко иска да запази собствения си суверенитет и контрола върху страната си.

Победата зависи от по-нататъшната подкрепа

А дали щом Путин е толкова отслабен, евентуалните скорошни мирни преговори с Украйна стават по-вероятни? Не, категоричен е Барос: "Мисля, че през следващите две години няма да има истински преговори". Страните във войната са на твърде противоположни позиции, за да се допуска такава възможност - обща база за разговори няма, цитира АРД думите на Барос.

Кой ще спечели войната в крайна сметка? "Нашите оценки сочат, че Украйна може да спечели в конвенционално-военен план. Ако я подкрепяме", казва Барос. Да спечели означава, че руските части са прогонени от цялата територия на страната, включително Източна Украйна, Донбас и Крим, обяснява американският експерт пред АРД.

Той обаче не крие, че това може да се постигне само, "ако Западът продължава решително да подкрепя Украйна". Колко дълго, пита кореспондентът на АРД във Вашингтон Ралф Борхард. "Още много години", гласи отговорът.

Украинската армия: Ударихме руски щаб и склад за гориво в Бердянск (ВИДЕО)

Центърът за стратегически комуникации към Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) потвърди, че е имало украински удар по окупирания от руснац...

 

Още по темата: Как Путин изгуби пропагандната си машина за една нощ

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Словакия: Фицо и тежката отрова на омразата. Всичко за политическата ситуация там

Ранени във военна академия в Санкт Петербург: Първи данни за удар с дрон (ВИДЕО)*

Има ли бойци на Френския чуждестранен легион в Украйна?

Защо в една германска провинция отменят правописа, включително на матурите

Атентаторът на Фицо се изправя пред съда на 18 май

Водолази спасяват хората: Дъждове и мощни бури удариха южна Германия

ЕК заплаши Microsoft със санкции заради рискове от изборна дезинформация

Русия с агресивен тон към България - нарече управляващите "режим"

Путин: Как развих великолепните си качества? Просто така се получи (ВИДЕО)

Пожар на летище в Русия, взривове в Одеса и Харков (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа