Арести и заплахи от затвор за съюзници на Навални

1324
 Арести и заплахи от затвор за съюзници на Навални
Снимка: Getty Images/Guliver

Съюзници на арестувания руски опозиционен политик Алексей Навални са изправени пред възможни глоби и затвор по съдебни дела, които засилват натиска върху критиците на Кремъл преди протестите през уикенда.

Съюзниците на Навални планират да проведат демонстрации в събота в десетки градове в подкрепа на кремълския критик, който бе арестуван и затворен при завръщането си в Русия след почти фатално отравяне с нервен агент.

Няколко близки съратници на Навални, между които известната активистка Любов Собол и неговата говорителка Кира Ярмиш, бяха задържани късно в четвъртък за призоваване на руснаците да се присъединят към демонстрациите. Те са изправени пред солидни глоби и затвор.

33-годишната Собол е обвинена в многократно нарушаване на законодателството за публичните събирания, което носи максимална глоба до 300 000 рубли (4 000 долара), каза нейният адвокат Владимир Воронин пред АФП. Собол, която има малко дете, вероятно няма да получи затвор днес, каза Воронин. Но той предупреди, че ако тя бъде призната за виновна, властите по-късно могат да открият наказателно преследване срещу нея.

Ярмиш, 31-годишната говорителка на Навални, която е прекарала нощта в затвора, е обвинена в нарушаване на законодателството относно публичните събирания и може да бъде задържана за 10 дни, заяви адвокатът й Вероника Полякова пред АФП. Преди ареста на Ярмиш тя записа видеоклип, призоваващ за голяма активност в събота.

Навални свали Путин в нокдаун - как ще реагира Русия?

Двучасовият филм на Алексей Навални и неговия екип "Дворецът за Путин. Историята на най-големия подкуп" е събрал 21 милиона гледания за...

„Нашето бъдеще буквално зависи от броя на хората, които ще излязат на улицата“, каза тя.

Вчера и днес бяха задържани и други съюзници на Навални, включително координаторът на офисите на опозиционния политик в далечния източен град Владивосток.

Прокурорите предупредиха руснаците да не излизат на улицата по време на пандемията от коронавирус, а държавният надзорен орган предупреди платформите на социалните медии, включително видеоприложението TikTok, да не насърчават непълнолетните да участват в митингите.

Миналата седмица 44-годишният Навални се завърна в Русия от Германия, където се възстановяваше от отравяне с нервно-паралитичен агент "Новичок" при атака, за която той обвини руските служби за сигурност и президента Владимир Путин. След ареста си той пусна разследване за богат имот в Черно море, за който се твърди, че е собственост на Путин. Двучасовият видеорепортаж е бил гледан повече от 53 милиона пъти от пускането му във вторник, превръщайки се в най-гледаното разследване на критика на Кремъл в YouTube.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа