Навални свали Путин в нокдаун - как ще реагира Русия?

7459
Навални свали Путин в нокдаун - как ще реагира Русия?
Снимка: Getty Images/Guliver

Двучасовият филм на Алексей Навални и неговия екип "Дворецът за Путин. Историята на най-големия подкуп" е събрал 21 милиона гледания за по-малко от ден. Това е абсолютен рекорд сред всички разследвания на Фондацията за борба с корупцията (ФБК) на Навални, но по-важното е, че това е мощен удар, който Навални нанася върху политическия имидж на Владимир Путин, коментира "Дойче Веле", предаде БГНЕС.

Изчислен удар на ФБК

Европарламентът иска спиране на "Северен поток-2" заради Навални

Европейският парламент също се включи в случая Навални. След ареста на критика на Кремъл ЕС трябва да спре строителството на „Сев...

В този филм е важно не само съдържанието, но и моментът на публикуване. Видеото в канала на Навални се появи, след като политикът беше задържан и вкаран в следствения арест. И в началото на филма опозиционерът обяснява: първоначално беше планирано разследването да бъде оповестено публично след завръщането на Навални в Русия. Замислена и важна стъпка, ако не и решаваща. Алексей Навални за пореден път демонстрира, че отсега определя правилата. Изглежда, че по волята на Кремъл опозиционерът е задържан точно на границата, незабавно вкаран в следствения арест, противно на всички норми на закона, но дори в затвора, той изглежда като силна страна.

Разследването на Алексей Навални не е история за двореца на Путин, а истински психологически портрет на руския президент. Дълбока, педантична работа с документи, архиви, източници - филмът прави много силно впечатление именно с житейската история на самия Владимир Путин.

Филмът беше отговор на критиците на Навални

Филмът "Дворец за Путин. Историята на най-големия подкуп" може да се разглежда не само като реакция на Навални и неговите поддръжници на отравянето му. Това е отговор и на много от критиците на Навални, които отвреме навреме питаха кога ще направи разследване за Владимир Путин. Навални традиционно отговори, че във всички разследвания на ФБК по един или друг начин се говори за президента на Русия и сега всеки, който е задавал въпроси, най-накрая е получил отговор.

Има разследване за Путин и то съдържа невероятно количество важна информация. Разбира се, мнозина ще забележат, че се знаеше за двореца в Геленджик, но никой никога не си е представял толкова задълбочена, подробна и изчерпателна работа. И, разбира се, не може да се отхвърли уникалната способност на Навални да говори завладяващо, дори за понякога скучни финансови отчети.

Делото срещу Навални за клевета отложено за 5 февруари

Съдът в Москва отложи за 5 февруари делото срещу Алексей Навални, обвинен в клевета. За това информира ТАСС, позовавайки се на неговия ...

Първото място в класацията на YouTube говори само за себе си: нито едно предишно разследване не е събрало толкова много мнения. Очевидно тези числа са впечатлили и Кремъл, тъй като прессекретарят на президента Дмитрий Песков буквално казва следното: "Предупреждаваме всички граждани, особено предвид толкова голям брой гледния има: помислете, преди да прехвърлите пари на такива мошеници". Алексей Навални отново определя дневния ред и Кремъл е принуден да отговори.

Как ще реагират руските власти и руското общество?

Трудно е да се отгатне как властите ще реагират на филма, чиито гледания продължават да се увеличават главоломно. Засега виждаме дребна отмъстителност, която се проявява във факта, че администрацията на Федералната служба за изтърпяване на наказанията на Русия (ФСИН) спря да приема писма до Навални (съпругата на Навални Юлия и журналисти разказаха за проблеми с доставката на писма до политика в следствения арест). Заслужава да се отбележи, че опозиционерът е настанен в следствения арест, известен като "Централ на Кремъл" - един вид специален затвор, пряко подчинен на ФСИН.

На 2 февруари ще се проведе съдебно заседание по искане на ФСИН за промяна на условната присъда на Навални по делото "Кировлес" в действаща, но преди това ще се състои друго събитие, което може да изиграе важна роля. Алексей Навални призова руснаците да излязат по улиците на градовете си на 23 януари, събота. Щабът на Навални в цялата страна вече започна да публикува часа и мястото на действията. Преди време, след задържането на Навални за "Кировлес", уличните протести повлияха на освобождаването на политика. Оттогава много неща се промениха и залога достигна върха.

Алексей Навални оцеля при опита за покушение, завърна се в Русия, попадна в следствения арест и е сериозно заплашен от затвор. Той обаче демонстрира не само човешка смелост, но и качествата на истински политик, публикувайки разследване за основния си опонент - президента на Русия Владимир Путин. Въпросът е как това ще се отрази на привържениците на Навални и просто на безразличните досега граждани.

Путин завинаги

Русия започна 2021-а година с нова конституция, ново правителство и ново репресивно законодателство. И всичко това с една-единствена це...

НАВАЛНИ: ПОДМАМИХ АГЕНТ НА РУСКИТЕ СЛУЖБИ ДА СИ ПРИЗНАЕ ЗА УБИЙСТВОТО МИ (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com