Азов: Започваме лов на замесените в масовото убийство на украинските военнопленници в Еленовка

38483
Азов: Започваме лов на замесените в масовото убийство на украинските военнопленници в Еленовка
Снимка: Getty Images

Подразделенията на полка "Азов" обявиха, че започват издирване на всички замесени в клането на украинските военнопленници в Еленовка в нощта срещу 29 юли.

Руското командване се опитва да представи обстрела като дело на украинската армия. Военното им министерство нарече инцидента „явна провокация“ от страна на Украйна, извършен с цел сплашване на украинските военни, които са готови да се предадат - според ведомството украинците „доброволно слагат оръжие заради хуманното отношение към военнопленниците от руска страна“. Доколко обаче това отношение е хуманно може да прочетете по-надолу в текста - скорошният пример как руски войници отрязват гениталиите на пленен украински войник хвърли в ужас потребителите на социалните мрежи.

От Въоръжените сили на Украйна категорично отрекоха твърденията на Русия. Те обявиха, че няколко дни по-рано военнопленниците от "Азов" са били прехвърлени в отделна сграда в Еленовка и именно тя стана обект на обстрела. По последни данни загинали са 53-ма украински военнопленници, а 75-ма са ранени. От Министерството на отбраната на Руската федерация първоначално заявиха, че осем служители на затвора също са ранени, но по-късно комисарят по правата на човека в сепаратистката ДНР Дария Морозова каза, че няма пострадали сред персонала.

От канцеларията на президента Володимир Зеленски обявиха, че с подобни действия руската страна се опитва да наруши споразуменията за размяна на военнопленниците, които се предадоха в завода "Азовстал" в Мариупол при определени гаранции. Ударът на руснаците е бил внимателно планиран, каза Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна. "Руснаците умишлено и цинично избиха украински пленници и това ще бъде разследвано от Главната прокуратура и от международните следствени органи. Очевидно, усещайки приближаването на тактическото поражение, Русия прибягва до нови канибалски провокации“, добави той, цитиран от УНИАН.

Съветникът на ръководителя на президентската канцелария Олексий Арестович написа в Telegram, че специалистите, анализирали руското видео от Еленовка, твърдят, че картината прилича повече на експлозия на вещество с висока температура на горене вътре в самата сграда, отколкото на резултат от обстрел. "Това изглежда като опит за премахване на следи от престъпление след събитията, които се случиха в сградата. Един от основните признаци е, че хората не са разпръснати като при експлозия, а изглежда, че телата им са изгорели, след като вече са били мъртви към момента на избухването на пожара", пише той. По-рано той вече заяви, че руснаците са се опитали да прикрият следите от военните си престъпления - изтезанията и убийствата в Еленовка.

Какво още коментираха Арестович и бившият командир на "Азов" Андрей Билецкий ВИЖТЕ ТУК.

Киев: Русия бомбардира затвора в Еленовка, за да скрие екзекуциите на украинските военнопленници (ВИДЕО)

Киев отрече неговите сили да са нанасяли удари по затвора в село Еленовка в сепаратистката Донецка република, където са държани украинс...

Източник от украинското разузнаване коментира пред "Обозревател", че руските сили са ударили по Еленовка веднага след като целият свят видя ужасните изтезания, на които руските военни подлагат украинците. Припомняме, че на 28 юли в социалните мрежи се появи видео на пленен украински войник, на когото руски войници отрязват гениталиите с канцеларско ножче. На видеото се вижда украинецът, който е със запушена уста и завързани на гърба ръце, проснат на земята, опитващ се да се съпротивлява. Поне двама руснаци го държат здраво, докато друг срязва панталоните и бельото му и докато изрича цинични обиди отрязва гениталиите му. Днес се появи и продължение на видеото, на което се вижда как след това руснаците влачат украинеца, прострелват го в главата и го захвърлят в някаква яма.

От своя страна от благотворителната организация "Ангелите на Азов" обявиха в Telegram, че по свои канали изясняват имената на загиналите и ранените. Оттам казаха и че екип на Международния комитет на Червения кръст също е отишъл на мястото. От фондацията също така предупреждават, че всяка информация, която сега се появява в руските тв канали и други проруски медии, е психологическа атака срещу "Азов" и украинското общество и призовават да се изчакат проверените данни.

„Патронажната ни служба своевременно ще информира близките за ситуацията. Никой няма да бъде лишен от помощ“, подчертават от фонда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притисни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа