X
 
 

Борел се опасява, че сделката с Иран може да не бъде спасена

816 0
Борел се опасява, че сделката с Иран може да не бъде спасена
Снимка: Getty Images/Guliver
Ръководителят на европейската дипломатическа служба Жозеп Борел се надява на решене по Съвместния всеобщ план за действие, но допуска, че споразумението с Иран може и да не бъде спасено, съобщи РИА Новости.

В началото на седмицата Германия, Франция и Великобритания обявиха стартирането на механизма за разрешаване на спора в рамките на ядрената сделка с Иран заради отказа на страната да изпълни част от задълженията си, вписани в документа.

Макрон и Путин защитават иранската ядрена сделка

Френският президент Еманюел Макрон заяви в понеделник, че неговата страна и Русия имат обща цел, а именно да защитят съществуващата ира...

На въпрос на изданието Der Spiegel дали това не означава, че сделката с Иран е мъртва, Борел отговаря, че „има риск”. Но подчерта, че механизмът за разрешаване на спорове сам по себе си не цели връщането на санкциите.

„Въпреки че Иран твърди, че вече не се чувства обвързан с разпоредбите на споразумението, това не значи, че ги нарушава. Ние както и преди се доверяваме на оценката на инспекторите от МААЕ в Иран, която е решаваща за нас”, заяви Борел.

Той засегна и темата с Ирак, която „предизвиква още по-голямо безпокойство от Иран”.

„Ако бездействаме и само гледаме как Ирак се разпад, ще платим много висока цена. Напредъкът от последните години ще бъде изгубен. Ирак заплашва да стане втора Сирия. Длъжни сме да защитим териториалната цялост на страната”, заяви той в отговор на въпрос дали Европа трябва да изпрати повече военни, ако американските войски напуснат.

Франция остава ангажирана с ядрената сделка с Иран

От Министерството на външните работи на Франция заявиха, че Париж остава ангажиран със Съвместния цялостен план за действие (JCPOA) за ...

След удара на САЩ по територията на Ирак, вследствие на който беше убит иранският генерал Касем Солеймани, парламентът на Ирак гласува американските войски да бъдат изведени от страната. Министър-председателят Абдел Махди заяви, че е започнал процедура за извеждането на чуждите войски от Ирак, въпреки изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че ще наложи санкции на Багдад, ако бъдат изведени американските военни.

Според говорител на армията на Ирак, се прекратяват съвместните учения с американците, като част от тях ще останат единствено за консултации и дейности, свързани с въоръженията.

Комисията по отбрана и сигурност на парламента на Ирак заяви, че между Багдад и Вашингтон няма споразумение за създаване на американски военни бази на територията на Ирак, затова „присъствието на американски бази в Ирак е незаконно, особено в такива количества”. По-рано на територията на страната са се намирали около 250 000 американски военни. Иракското правителство е постигнало извеждането им в рамките на стратегическото споразумение със САЩ.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители