Дали руснаците "окупират" Белград?

6649
Дали руснаците "окупират" Белград?
Снимка: iStock

Трийсетина млади мъже и жени са насядали на сгъваеми столчета в едно таванско помещение в центъра на Белград пред импровизирана сцена. Говорят на руски.

Организатор на срещата е Иля Пинскер, който е собственик на звукозаписно студио. Напуснал е Русия с еднопосочен билет, с колегите си и с котката си. "След нападението срещу Украйна на 24-и февруари ситуацията в Русия стана нетърпима. Просто трябваше да се махнем", казва той.

Над хиляда новорегистрирани руски фирми

Но защо точно Сърбия? Принципно правителството в Белград осъди нападателната война на Русия в Украйна, но Сърбия не подкрепя санкциите срещу режима в Москва. Славянският език и общата православна вяра са база за близостта на голяма част от сръбското общество с Русия, а и далеч не само крайната десница в балканската държава подкрепя неприкрито войната на Путин.

Въпреки това от края на февруари до днес между 30 и 50 хиляди руски граждани са се прехвърлили в Сърбия. Официални данни за техния брой няма, но едно е сигурно: от началото на войната срещу Украйна десетки хиляди руснаци са открили свои сметки в сръбски банки. А Сръбската търговско-промишлена палата е регистрирала над хиляда нови фирми, чиито собственици са руски граждани. Повечето от тях са в IT-сектора.

Руснаците нямат нужда от виза

"Избрах Сърбия, защото тя е от малкото страни, които пускат руски граждани без виза", казва за ДВ 34-годишната московчанка Катя Казина. За нея граничи с шизофренията това, че противничка на Путин, каквато е тя, се е озовала в страна с толкова много привърженици на режима в Кремъл. "Но това е нищо в сравнение с трудностите, които срещат хората, бягащи от войната в Украйна."

В Русия Катя е работила в издателство. От години протестира редовно срещу режима на Путин. В Белград младата активистка се е присъединила към неправителствената организация "Жени в черно", която навремето е организирала протести срещу войните в бивша Югославия, а сега протестира срещу войната на Русия срещу Украйна. Но и привържениците на Путин демонстрират редовно - в подкрепа на войната и за победа на Русия.

"Сърбите не знаят нищо за Русия"

Катя трудно може да си обясни това отношение на сърбите към Русия. Малцина в страната учат руски, почти никой не е ходил в Русия, казва тя. "Сърбите не знаят и какво говорят руснаците за тях - например, че са много мудни в работата си, или пък че имат нисък жизнен стандарт." Катя смята, че любовта на сърбите към Русия се опира на "незнанието им за живота в Русия - да не говорим за мащабите на репресиите и бруталността, с която режимът действа в Украйна и дори срещу собствения си народ. Или пък колко мощна е пропагандата".

Московчанката не може да каже много за сънародниците си. "На протестните ни акции идват редовно между 50 и 100 души от няколкото десетки хиляди руснаци, които живеят в Белград." Разочарование струи и от следващата ѝ забележка: тя смята, че повечето руснаци са се преместили в Сърбия, защото Spotify и Netflix вече не работят в Русия. Много от тях са аполитични, добавя Катя.

Не всички сърби харесват руснаците

Групата във Фейсбук "Руснаци, украинци, беларуси и сърби заедно против войната" има 3624 члена. Това обаче не е много, отбелязва нейният администратор Петър Никитин. Целта на инициативата е да информира сръбската общественост за проявите , насочени срещу войната в Украйна, в които участват и руснаци. Никитин нарича това "контрапропаганда".

А сръбското общество има спешна нужда от повече информация за Русия и руснаците, защото, наред с широко разпространената русофилия, в Белград има и много хора, които изпитват дълбоко отвращение към всичко, свързано с бившия Съветски съюз. Така например келнерът в ресторант "Мала Славия" мрази еднакво силно и руснаците, и украинците. "Липсват им маниери и смятат, че щом имат пари, всичко им е позволено", казва той.

Освен това много сърби виждат, че преселниците от Русия влияят на цените на жилищния пазар. "Ще окупират ли руснаците Белград", попита булевардното издание "Блиц" през април тази година. В публикацията бе казано, че руснаците купуват жилища и вили, без да се интересуват много от цената. А според брокери на недвижими имоти, наемите в сръбската столица вече са двойно по-високи, отколкото преди началото на войната в Украйна.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Не се отказвайте, Русия ще бъде свободна": Навалная с призив към хората, които са против Путин

Нужни са военни: Американският сенатор Греъм призова Киев да снижи наборната възраст в Украйна

Германия: За Украйна има по-важни оръжия от "Таурус", ще ѝ дадем боеприпаси

Си Дзинпин отива при Макрон, иска Русия да участва в конференция за мир

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа