X
 
 

ЕК предупреди за нарастваща несигурност в европейската икономика

755 0
photo of ЕК предупреди за нарастваща несигурност в европейската икономика
Икономическият растеж в Европейския съюз и еврозоната ще остане силен, като през 2018 г. той ще бъде 2.1%, а през 2019 г. - 2%. Това сочи лятна прогноза на Европейската комисия, публикувана днес.

Въпреки това, след пет поредни тримесечия на ръст, икономиката забавя леко темпа си и очакванията са понижени с 0.2 процентни пункта спрямо тези от пролетта.

ЕК започва процедура за нарушение заради Върховния съд на Полша

Днес Европейската комисия (EК) започна процедура за нарушение, като изпрати официално уведомително писмо на Полша във връзка с полския ...

"Европейската икономическа активност остава стабилна с 2.1% прогнозиран ръст на БВП за еврозоната и ЕС. Въпреки това ревизирането надолу спрямо май показва влиянието на неблагоприятни външни фактори, сред които е увеличаващото се търговско напрежение със САЩ. Нарастващите външни рискове са друго напомняне, че е необходимо да се укрепи устойчивостта на отделните ни икономики и на еврозоната като цяло", коментира Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК, отговарящ за еврото и социалния диалог.

Очаква се през втората половина на годината растежът леко да се засили, тъй като условията на пазара на труда се подобряват, дълговете на домакинствата намаляват, потребителското доверие остава високо, а паричната политика е все така благоприятна.

Въпреки че постигнатите напоследък силни икономически резултати се оказаха устойчиви, съществува значителен риск от влошаване на прогнозата, като този риск се засилва от пролетта насам, уточняват от ЕК.

Прогнозата се основава на предположение, че няма да има по-нататъшна ескалация на напрежението в търговията. Ако обаче напрежението се засили, това ще се отрази негативно на търговията и инвестициите и ще доведе до понижаване на благосъстоянието във всички включени в прогнозата държави. Сред останалите рискове например е възможна нестабилност на финансовите пазари, свързана — наред с другото — с геополитически рискове.

30 години ще ни трябват да стигнем на 75% от средните нива на европейските икономики

"30 години ще ни трябват достигането на 75% от средните нива на европейските икономики. Процесът може да отнеме и 13 години, но само ак...

България

Европейската комисия затвърждава прогнозата си, че БВП на България ще нарасне с 3,8% през тази и с 3,7% през 2019-а година, а потребителската инфлация ще достигне 2,0% през 2018-а година (спрямо пролетна прогноза за инфлация от 1,8%), преди да се забави до 1,8% през следващата година (без промяна спрямо прогнозата през май).

Какво още предрича ЕК прочетете в Expert.bg.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално