ЕК започва процедура за нарушение заради Върховния съд на Полша

1427
ЕК започва процедура за нарушение заради Върховния съд на Полша
Снимка: Pixabay

Днес Европейската комисия (EК) започна процедура за нарушение, като изпрати официално уведомително писмо на Полша във връзка с полския закон за Върховния съд, съобщиха от Европейската комисия.

На 3 юли 27 (повече от една трета) от 72-те съдии от Върховния съд са изправени пред риска да бъдат принудени да се пенсионират поради факта, че с новия полски закон за Върховния съд се намалява пенсионната възраст на съдиите от Върховния съд от 70 на 65 години. Тази мярка се прилага и по отношение на първия председател на Върховния съд, чийто 6-годишен мандат се прекратява преждевременно. Съгласно закона на настоящите съдии е предоставена възможност да декларират волята си за удължаване на периода, през който могат да заемат длъжността си, от президента на Републиката. Той може да разреши удължаване на този период с три години, след което може да разреши още едно удължаване с три години. Не са установени критерии, въз основа на които президентът да вземе своето решение, и няма възможност за съдебен контрол на това решение.

Полският парламент отмени текст от закона за Холокоста

Полският парламент внесе промени в закон, който има за цел да подобри имиджа на поляците по времето на Втората световна война. Законът ...

Комисията е на мнение, че тези мерки подкопават принципа на независимост на съдебната власт, включително несменяемостта на съдиите, и чрез тях Полша нарушава задълженията си по член 19, параграф 1 от Договора за Европейския съюз във връзка с член 47 от Хартата на основните права на Европейския съюз.

Въпреки че законът за Върховния съд на Полша вече е бил обсъден в рамките на диалога относно принципите на правовата държава между Комисията и полските власти, последните не са взели задоволителни мерки за решаване на проблемите в рамките на диалога. Комисията счита, че въвеждането на консултация с Националния съдебен съвет (НСС) не представлява ефективна защита, както твърдят полските власти. Становището на НСС не е обвързващо и се основава на неясни критерии. Освен това след реформата от 8 декември 2017 г. настоящите членове на НСС са съдии, назначени от полския парламент, което не е в съответствие с европейските стандарти за независимост на съдебната власт.

Предвид липсата на напредък в диалога относно принципите на правовата държава и предстоящото прилагане на новия режим за пенсиониране на съдиите от Върховния съд, Комисията реши спешно да започне процедурата за нарушение. Полското правителство ще разполага с един месец, за да отговори на официалното уведомително писмо на Комисията. В същото време Комисията е готова да продължи диалога с Полша относно принципите на правовата държава, който продължава да бъде предпочитания от Комисията канал за отстраняване на системната заплаха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа