ЕК също осъди привикването на германския посланик заради сатирично видео за Ердоган

1736
ЕК също осъди привикването на германския посланик заради сатирично видео за Ердоган
Снимка: Getty Images/Guliver

Привикването на германския посланик в Анкара заради сатиричното видео за президента Ердоган отдалечава Турция от ЕС. Това заяви говорителката на Европейската комисия (ЕК) Мина Андреева, цитирана от руската ТАСС.

Председателят на Комисията Жан Клод Юнкер не одобрява решението на Турция да повика германския посланик просто заради сатирично видео. Той смята, че това разделя Турция от ЕС, а не я приближава към нас, обясни Андреева.

Непроменени остават изискванията за премахване на визите за турски граждани

Изискванията за премахване на визите на турските граждани остават непроменени, въпреки постигнатото споразумение между ЕС и Турция за у...

По думите й това действие на Турция "не съответства на принципа на свободата на словото и свободата на медиите".

Предаването Extra 3 по първи канал на германската телевизия ARD от 17 март показа сатиричен видеоклип, посветен на политиката на турския президент Реджеп Ердоган. Авторите на видеото осмиват желанието на политика да "живее на широка нога", както и нарушаването на принципите на демокрацията в страната. Журналист, който пише за нещо, което не се харесва на Ердоган, на следващия ден се оказва зад решетките, се казва във видеото, припомня БГНЕС.

Германското издание Spiegel, което вчера съобщи за случилото се, не даде никакви подробности за съдържанието на разговора на представителите на турското външно ведомство с германския посланик. Списанието упоменава само, че разговорът е бил дълъг.

Днес на брифинг в Берлин говорителят на германското външно министерство Завсан Шебли заяви, че Германия няма да прави отстъпки по въпроса за свободата на словото в отношенията си с Турция.

Обама не е пожелал среща с Ердоган

Американският президент Барак Обама е отклонил предложение за лична среща с турския си колега Реджеп Ердоган, който тези дни пристига ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа