Промяна относно шофьорските книжки ще учи българите на български език

5716
Промяна относно шофьорските книжки ще учи българите на български език
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Крайно интересен текст, който може да помогне повече за овладяването на български език от всеки български гражданин, се появява в предложението за изменение на Наредбата за изискванията относно психологическата годност на кандидатите да вземат шофьорска книжка.

Съгласно предложението само чужденци ще се явяват с преводач на психологическо изследване за получаване на шофьорска книжка съгласно обхвата на наредбата. Тя описва условията за вземане на книжка за категории Ттб, Ттм, С, D и подкатегории С1 и D1, при отнета шофьорска книжка, шофьорска книжка за таксиметров превоз, за за обществен превоз на пътници или товари, както и за чужденци и български граждани с чуждестранна шофьорска книжка. Промяната за психологическото изследване всъщност е ключова, защото в момента преводач могат да ползват „лицата, които не владеят български език”. Ако обаче промяната мине, преводач ще ползват само „чужденци”.

300 шофьорски книжки са анулирани през 2015 г.

Близо 300 издадени шофьорски книжки са анулирани през миналата година. В повече от 100 случая е установено преписване по време на теоре...

Иначе изрично се предлага да има психологическо изследване и при изпит за придобиване на шофьорска книжка за най-популярната и основна категория – категория B. Правоспособност за управление на моторно превозно средство се придобива най-напред за категория В, след което постепенно за другите категории. Според вносителя сега няма изрично уточнение за психологическо изследване при изпит за категория B. В момента удостоверенията за психологическа годност се издават след изследване само при вече отнета шофьорска книжка и преди изпит за връщането ѝ, което е неправилно, се казва в предложението.

Друга предложена промяна касае шофьорите, загубили шофьорската си книжка заради отнемане на контролни точки. Шофьорите с категория В, В1, М или А задължително ще трябва да минат психотест преди да се явят на изпит за възстановяване на правоспособността.

С проекта на наредба са предвидени конкретни изисквания към помещенията, в които се организират психологическите лаборатории. Отчита се, че досега психологическите изследвания са правени в „крайно неподходящи помещения”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...