ЕП одобри отпускането на допълнителни средства за Украйна и Западните Балкани

13902
ЕП одобри отпускането на допълнителни средства за Украйна и Западните Балкани
Снимка: Getty Images

Европейският парламент одобри допълнително финансиране за Украйна и за Западните Балкани, приемайки днес с 596  гласа "за" и 63 "против" доклад на Ивайло Калфин. Докладът определя правилата, по които Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще кредитира страни, извън Съюза, съобщиха от пресофиса на българския евродепутат.

Одобряването на този финансов инструмент ще позволи отпускането на допълнителни средства, извън предвидените в европейския бюджет и ще направи възможно да се стабилизира потока от инвестиции, предвид недостигащата хуманитарна помощ и намаления европейски бюджет.

Калфин: Задължителната минимална заплата в ЕС ще е оръжие срещу социалния дъмпинг

Европейският съюз може да се справи с неравенството като регулира повече политики на европейско ниво, вместо да ги оставя на страните ч...

За операции извън ЕС през 2014-2020 г. ЕИБ ще разполага с 30 млрд. евро под формата на гаранции от бюджета на ЕС. Чрез тях ще могат да се набират инвестиции, които да умножат до 25 пъти европейските средства, благодарение на високия кредитен рейтинг „ААА” на банката. Ивайло Калфин успя да постигне в преговорите със страните членки увеличаване на кредитния портфейл на банката с 2 млрд. евро спрямо първоначалното предложение на Европейската комисия.

1,5 млрд. евро ще се отпуснат приоритетно за подкрепа на гражданското общество и строителството на инфраструктура за Украйна, като част от средствата за страните от Източна Европа, Кавказ и Русия (4,3 млрд. евро). 

За страните кандидатки за ЕС са предвидени 9 млрд. евро, точно колкото и за страните от Средиземноморието. 13,4 млрд. се заделят за съседски и партньорски държави от Източното партньорство и от Северна Африка.

Подробности за промените в ЕИБ и за това как ЕП "спаси" български сортове зеленчуци прочетете в Expert.bg.

Томислав Дончев ще води листата на ГЕРБ за евроизборите

Томислав Дончев ще е водачът на листата на ГЕРБ за европейските избори. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов пред български жур...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа