Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Икономиката на еврозоната почти стабилна?

16 декември 2020, 12:54 часа • 936 прочитания

Бизнес активността в еврозоната е "близо до стабилизиране" през декември, тъй като по-стабилното производство е помогнало да компенсира спада в сектора на услугите, причинен от блокирането заради коронавируса, показа ключово проучване, цитирано от АФП.

„Икономиката на еврозоната през декември се развива по-добре от очакваното“, каза Крис Уилямсън, главен икономист на IHS Markit. „Данните намекват за икономика, която е близо до стабилизиране, след като през ноември отново отбеляза сериозен спад на фона на подновените мерки за блокиране заради Covid-19".

Докато ръстът в производството на 19-членната група с единна валута се е ускорил през декември, производството в сектора на услугите продължава да спада за четвърти пореден месец.

Очаква се ЕС да пусне ваксините срещу коронавирус през следващите дни, след като неговият регулаторен орган по лекарствата проведе ключовата среща по одобряването им следващия понеделник.

Непосредственото завръщане към по-нормален живот и по-пълна икономическа активност през 2021 г. "в близко бъдеще все още изглежда много предизвикателно" за много компании, тъй като ограниченията остават в сила.

„Много от тези мерки за ограничаване изглежда вероятно ще останат в сила за известно време напред, ограничавайки икономиката, докато навлизаме в новата година“, каза Уилямсън. 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес