Как ЕС помага на туземците?

4383
Как ЕС помага на туземците?
Снимка: Getty Images / Guliver

Туземците са местните хора, живеещи в племенни общности и обитаващи дори до днес някои територии, които са били колонизирани от развиващата се през вековете европейска цивилизация.

Всяка година около 9 август – Международният ден на туземните народи, европейските делегации по света организират събития, за да привлекат внимание към техните права.

ЕС няма да се намесва в спора за Гибралтар

Европейската комисия (ЕК) не възнамерява да се намесва с ситуацията в Гибралтар, понеже смята, че това е двустранен въпрос между Испан...

Подкрепата от страна на Европейския съюз (ЕС) към туземците се базира на Декларацията на Организацията на обединените нации (ООН), която определя индивидуалните и колективни човешки права.

Европейският съюз подкрепя правото на индианците, аборигените и други племенни групи да имат свои култура, идентичност, език, работа, земи, резервати, както и приличен достъп до образование и здравеопазване.

По данни на Обединените нации, над 300 милиона туземци живеят в повече от 70 държави по света. Много от тях обитават територии, където опазването на околната среда и консервирането на природата в девствения ѝ вид, най-вече поради добива на най-различни природни ресурси.

Темата за „туземците“ влиза в дневния ред на Брюксел още през 1997 г., като към днешна дата е постигнат съществен прогрес. 10 години по-късно – през 2007 г., е приета Декларацията на ООН за правата на туземците, като тя е категорично подкрепена от Европейския съюз. За съжаление, обаче, нарушаването на правата на туземните народи продължава да е масова практика по целия свят.

50 000 бежанци са пристигнали само през юли в страни от Европейския съюз

Само през месец юли в Европейския съюз са пристигнали около 50 000 бежанци. Това съобщиха от Агенцията по охрана на външните граници н...

Европейският съюз полага доста усилия в тази посока. ЕС финансира проекти за подобряване на тяхната сред чрез т.нар. „Европейски инструмент за демокрация и човешки права“. Много от проектите се задвижват от международни и неправителствени организации.

Използвани източници: European Union – External Action; United Nations; Wikipedia, WolframAlpha.

Aвтор: Теодор Спасов 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа