Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

7018
Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Преди 10 години Крим беше анексиран незаконно от Русия, с което издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин отприщи война срещу Украйна, която ескалира на 24 февруари, 2022 година в пълномащабни военни действия.

Крим беше използван като плацдарм – полуостровът беше силно милитаризиран, а украинците и кримските татари там бяха претопени с цел налагане на пропагандата за „руска земя“. Затова и Путин се появи в Крим на годишнината вчера – и даде заявка за допълнително обвързване на полуострова с Русия. Той обяви, че се строи директна жп линия до Севастопол – и изрично каза, че това щяло да е алтернатива на Кримския мост. Мостът се превърна в цел на Украйна и думите на Путин са ясен знак, че той още не е напълно уверен в тоталния си контрол над Крим: "Кримският мост е рисков": Руснаците вече строят жп линия от Ростов до окупирания Крим

Украйна може да изстрелва между 30 и 60 дрона на ден по цели в Русия. Такова заключение прави политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке. Той обръща внимание на поредицата от украински удари срещу руски петролни рафинерии – от началото на годината са атакувани 12 рафинерии, по негова сметка. Максималното разстояние, на което е извършена атака, е 900 километра.

"Това се превърна в голям проблем за режима на Путин. Естествено, дефицит на горива не може да се очаква първо за армията, а за обикновените хора. И това не може да не се отрази на имиджа на Путин", смята Рьопке: Дронове: Над 20% от преработката на петрол в Русия е аут само за половин седмица (ВИДЕО). Извън дроновете, използвани за атаки срещу рафинерии, които явно са от самолетен тип, FPV дроновете – най-евтините, но и най-смъртоносните на фронта, продължават да са неотразимо оръжие. Поредица от нови видеа, включително геолокализирани, показват за какво става въпрос:

  • ВИДЕО (18+) как украинците удрят по руска пехота западно от Степово (2-3 километра северозападно от Авдеевка и на 3-4 километра западно от Бердичи).
  • ВИДЕО (18+) – украински обстрел с дронове по опитваща да напредне в Бердичи руска пехота. Обстрелът срива къщи върху главите на руските войници.

Продължават и боевете специално в Белгородска област между т.нар. руски доброволци и руските сили в региона. Появиха се видеокадри от общината в село Горковски, показващи биещи се за доброволците чеченци – т.е. явен знак, че нещата в Белгородска област все още не са под руски контрол. В дневните обзори на руското военно министерство вече има специално отделена рубрика за Белгород – още един знак, че ситуацията не е по вкуса на режима на Путин. Наред с това има и геолокализирани видеа от атаки с дронове срещу руска пехота в село Козинка, Белгородска област, както и взривяване на склад с боеприпаси на руската армия в село Тьоткино, Курска област:

Каква точно е обстановката в Козинка се вижда и на това видео:

Интересен щрих от боевете в Белгородска област – видеокадри с ракета, предполагаемо от руска система „Панцир“, която е ударила къща в Белгородска област. Изглежда ракетата не се е взривила, истински късмет:

ОЩЕ: Путин ще пази Русия от Украйна с нова зона, готвят се още снаряди за Украйна (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, интензивността на бойните действия леко намалява – 61 бойни сблъсъка за денонощието по целия фронт. Реално извън Новопавловското направление (на запад от Маринка – селата Красногоровка, Григоровка, Новомихайловка) нещата са по-тихи. Само в Новопавловското направление има 25 отбити руски пехотни атаки според украинските данни, като прави впечатление, че вече е посочено и Урожайно – селото се намира на 9 километра южно от Велика Новоселка, а това подсказва, че руснаците може би почват да действат за разширяване на фронта от изток и север (Григоровка) с поглед към Угледар. Но популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, твърди в обзора си, че в Красногоровка няма значителни резултати, макар от няколко седмици руснаците да провеждат щурм. Каналът добавя и за Бахмут, че украинците удържат ключовото за директна атака срещу Часов Яр село Ивановско, което се намира на 5-6 километра запад-югозапад от Бахмут.

(КАРТА) При Авдеевка има само 9 отбити руски пехотни атаки – толкова ниска интензивност на боеве не е имало от края на лятото на 2023 година. Впечатление прави, че явно при Невелско все още нещата не са изцяло в полза на руснаците. Руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов реално обръща внимание в обзора си единствено на това направление от активния фронт в Украйна, със заключение, че руснаците напредват, но много бавно.

Що се отнася до направленията към Купянск и Лиман, украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец очаква руснаците да се прегрупират по отношение на Купянск и да хвърлят повече сили в Лиманското направление за пробив при Терно, за да се осигурят подходи за бъдеща атака на Славянск, в Донецка област. Това не може да стане без да се окупира северния бряг на река Северски Донец (Билохоровка) и да се изтикат украинците на запад от река Жребец, посочва Машовец, според когото има общо 80 000 руски войници в направленията към Купянск и Лиман. Според украинския о.з. полковник, не е изключено да има рязка ескалация и силен натиск в определен момент в тези участъци на фронта с оглед евентуален опит за голяма руска офанзива през лятото на 2024 година: Руската офанзива към Купянск и Лиман: Стратегии, цели и защо този път може да има успех

За поредна нощ има информация за дронове, изстреляни по цели в Русия – този път във Воронеж, като руското военно министерство съобщава за 1 свален дрон там и 1 свален в Белгородска област. Говорителят на украинското командване "Юг" Наталия Хуменюк коментира, че Русия е пуснала над 3500 авиационноуправляеми бомби по цели в Украйна от началото на 2024 година т.е. 16 пъти повече спрямо миналата година. А междувременно стана ясно и, че украинските ВВС имат нов говорител. Това е майор Иля Йевлаш, който има две висши образования - "Връзки с обществеността" и "Политология". Досега той беше говорител на украинските сухопътни сили, командване "Изток" (Хортиця): Популярни лица на украинската армия вече не са на досегашните си позиции

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа