Путин ще пази Русия от Украйна с нова зона, готвят се още снаряди за Украйна (ВИДЕО)

6780
Путин ще пази Русия от Украйна с нова зона, готвят се още снаряди за Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

87,28% - толкова е официалната подкрепа за нов мандат като президент на Руската федерация на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Това сочат официалните резултати на руските президентски избори, оповестени от руската ЦИК и цитирани от контролираната от Кремъл руска държавна информационна агенция ТАСС, при 100% преброени гласове. Втори е Николай Харитонов, с 4,31%.

Колко струват тези руски президентски избори може да се направи точен извод от съобщение в официалния канал в Телеграм на руското военно министерство. Там пише, че 99,27% от руските военни, учаващи във войната в Украйна, подкрепили Путин. За каква точно тайна на вота говорим, ако има такава официална статистика? Показателно е, че заради изборите в Русия има 61 образувани наказателни дела заради нарушения на закона, 23 от тях са заради "актове на тероризъм". Има и 52 случая, при които руснаци са излели (зелено) мастило в изборни урни, а заради това са образувани 33 дела, по думите на руският зам.-министър на вътрешните работи Александър Горовой на заседание на руската ЦИК. Извън тази официална статистика и многото видеа, показващи проявите на личен бунт срещу Путин, мъж се яви да гласува с фланелка на Навални, а в Москва имаше свежи цветя за спомен за руския опозиционер.

ОЩЕ: Путин печели с рекорд президентските избори в Русия, сочат данните от екзитпола

В пресконференцията след "победата", Путин почти не обърна внимание на самите избори. За сметка на това обаче, той беше изрично питан от Константин Панюшкин (едно от пропагандните лица на Първи канал) ще бъде ли създадена "санитарна зона" в Украйна. Путин отговори, че не изключва това - "че ще бъдем принудени" и че това ще е зона, много трудна за преодоляване, с алюзия към минираната зона между Северна и Южна Корея. Колко да е голяма тази зона е отделен въпрос, който тепърва ще бъде решаван, добави той (ВИДЕО) - след като за пореден ден в Белгород звукът на сирени за тревога заради обстрел беше най-често чуваното нещо, тази сутрин не прави изключение, като руското военно министерство обяви, че свалило 10 ракети от чешка ракетна система Vampire.

Въпросът с т.нар. санитарна зона е отдавна дъвка за руските ултранационалисти в Телеграм. Причината – случващото се за пореден път в граничните райони на Белгородска и Курска област. Там от средата на миналата седмица т.нар. руски доброволци се бият и дори обявиха вчера, 17 март, превземане на второ руско село в лицето на Горковски и овладяване на ключова част от граничното Козинка (СНИМКИ и ВИДЕО, скролира се надолу по нишката в Twitter): Руските доброволци обявиха за още 1 превзето село. Буданов коментира замяната на Тьоткино за Мелитопол (ВИДЕО)

Предвид тези новини, разпространявани от каналите в Телеграм на Легион "Свободна Русия" и на Сибирския батальон, руското военно министерство публикува нови видеокадри – на предполагаемо свален военен хеликоптер Ми-8, който е превозвал бойци на руските доброволни формирования за десант в Козинка. А Путин обяви, че украинската армия разположила 5000 войници на границата с Белгородска и Курска област и до 40% от тях вече били загубите (убити и ранени), докато руските доброволци (Путин ги нарече предатели) били 500-2000 души, а загубите им вече били 800 души (ВИДЕО):

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Междувременно, The Wall Street Journal съобщи, че Чехия е успяла да осигури 800 000 снаряда за Украйна – така, както пое ангажимент с инициатива за намиране на боеприпаси извън ЕС. 500 000 от тях са 155-мм, по стандарт на НАТО, останалите са 122-мм. Освен това – Прага е намерила още 700 000 снаряда, които е "резервирала" за закупуване и сега се търсят пари. 800 000 снаряда ще бъдат доставени на Украйна тази година – общо 1,5 млн. снаряда ще струват 3,3 млрд. долара. Сред доставчиците има и "един съюзник на Путин" (държава), който обаче няма нищо против да търгува със Запада (в случая снаряди по съветски модел) и то не само във военната сфера.

Според сутрешната сводка на украинския генщаб, интензивността на бойните действия в Украйна не се променя драстично, но има повишение. За денонощието има 72 бойни сблъсъка т.е. около 15% увеличение. Най-горещо си остава Новопавловското направление (на запад от Маринка – селата Красногоровка, Григоровка, Новомихайловка и Победа), където има 36 отбити руски пехотни атаки за последните 24 часа. На второ място е направлението на запад от Авдеевка – 13 отбити руски пехотни атаки, като са изброени селата Невелско – Първомайско – Тоненко – Орловка – Бердичи т.е. цялата линия от югозапад на северозапад на 10-15 километра от Авдеевка. Там руснаците имат малки напредъци северозападно от Тоненко и в централната част на Орловка. 8 отбити руски пехотни атаки има при Бахмут – на южния фланг, в Ивановско (5-6 километра запад-югозапад от Бахмут) и Клещеевка (на 7 километра юг-югозапад от Бахмут).

Много лаконичен е обзорът на популярния руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук. Там се казва, че руските сили прониквали "все по-дълбоко" в Първомайско (11 километра югозападно от Авдеевка) и че в Запорожка област било превзето село Мирно в района на Гуляйполе. За Мирно съобщава и руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов в обзора си, както и отбелязва "слаб напредък" на руснаците в Първомайско. Твърденията на Мирно са базирани на официално твърдение на руското военно министерство.

Показателно е, че въпреки огромния брой атаки в Новопавловското направление, нито "Рибар", нито Пегов обелват и думичка за събитията там – защото руснаците не успяват все още да пробият решително никъде. Напротив, изглежда има известен украински напредък на юг от Новомихайловка:

Отделно, има официална информация от украинския генщаб за 22 изстреляни от Русия дрона клас "Шахед" по цели в Украйна. Свалени са 17 - в Киевска, Полтавска, Хмелницка, Черкаска, Кировоградска, Днепропетровска, Запорожка област плюс Ровно и Виница. Изстреляни са и 5 зенитни управляеми ракети С-300/С-400 по цели в Харковска област и 2 авиационно-управляеми ракети Х-59 по цели в Сумска област.

ОЩЕ: Русия се бунтува срещу Путин, но недостатъчно: Българските БТР-и са в Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Жертви и ранени след пореден руски удар в Харков

Пак мощен пожар в Подмосковието (ВИДЕО)

Естония няма да експулсира 6500 украински мъже с изтекли паспорти

Идеологът на Путин получи трибуна от Тъкър Карлсън, подобно на диктатора (ВИДЕО)

Нападение с ATACMS в Крим? Расте броят на жертвите в Одеса (СНИМКИ)

Украйна тръгва на война с Европа, ако Путин я завладее: Предупреждение от Полша (ВИДЕО)

Германия с нов военен пакет за Украйна: ПВО и бойни машини

За да сте герои, сложете памперси: Руски войник за ужаса в Украйна (ВИДЕО)

10 километра пеша: 98-годишна украинка избяга сама от руснаците (ВИДЕО)

Водещите кандидати за председател на ЕК на дебат в Маастрихт (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа