Лавров: Няма да спираме военните действия, макар да има преговори

3147
Лавров: Няма да спираме военните действия, макар да има преговори
Снимка: Getty Images

Русия няма да спре военните действия, макар преговорите с Украйна да продължават. Това заяви руският военен министър Сергей Лавров, предаде Kyiv Independent в профила си в Twitter.

Новината идва, след като австрийският канцлер Карл Нехамер се срещна с руския президент Владимир Путин и обяви пред медиите, че му е предал поканата на украинския президент Володимир Зеленски за двустранни преговори, очи в очи. Австрийският канцлер е призовал Путин да спре войната в Украйна.

Спазвайки официалната линия на пропаганда на Кремъл, Лавров обяви, че откритите масови гробове на убити цивилни са "постановка". А тези думи дойдоха, след като The New York Times публикува карта с точното местоположение на намерените по улиците на Буча трупове на цивилни и след като американската медия, както и BBC, потвърдиха достоверността на сателитни снимки и видеа, които показват как труповете са на съответните места още докато руската армия контролираше Буча.

Според ООН, от началото на войната в Украйна най-малко 1842 цивилни са били убити, сред които най-малко 148 деца. Ранени са най-малко 2493 цивилни, сред тях най-малко 233 деца.

Същевременно украинският вицепремиер Ирина Вересчук заяви, че 1700 украинци – както военни, така и цивилни, са пленени от руснаците. 500 от тях са жени. "Те не им дават да седнат дори. Обръснали са главите им, всеки ден ги принуждават да се събличат за проверка. Знам за факти за изнасилвания, видях бити хора", коментира тя, но Kyiv Independent предупреждава, че не може да потвърди думите ѝ с данни. А украинският омбудсман Людмила Денисова обяви, че 25 момичета, на възраст между 14 и 24 години, са били държани насила в мазе в Буча от руснаците, като са били мъчени и многократно изнасилвани. Много от тях са бременни.

През изминалото денонощие в Донецка и Луганска област са отблъснати шест руски атаки. Унищожени са 4 танка, 5 БТР-а, 26 военни автомобила и 8 артилерийски системи. Свалени са един руски самолет, два руски хеликоптера и четири дрона, обобщава Генералният щаб на украинската армия във Фейсбук. "Вероятно в бъдеще врагът ще се опита да поеме контрола над град Мариупол, да завземе Попасна и да започне офанзива в посока Курахове, за да достигне административните граници на Донецка област", добавят от украинския щаб. Общо, загубите на руснаците в жива сила от началото на войната се изчисляват на 19 600 войници, според украинската армия.

От руска страна съобщават за унищожени позиции на украинската армия в Донецк с ракети "Кинжал" и убити 300 украински войници. Унищожени са 50 бронирани машини и 25 военни автомобила, казват от руското военно министерство. Общо на 11 април руската армия е поразила 42 обекта на украинската, каза говорителят на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков. А лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин твърди, че пристанището в Мариупол е под контрола на неговите сили, но няма независимо потвърждение на тези думи.

ОЩЕ: Великобритания проверява твърденията за химическа атака в Мариупол

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа