Лидерската среща на ЕС за бюджет 2021-2027 г. завърши без споразумение

1814
Лидерската среща на ЕС за бюджет 2021-2027 г. завърши без споразумение
Снимка: Getty Images/Guliver

Среща на върха на ЕС приключи без лидерите на 27-те страни да постигнат съгласие по бюджета на общността през следващите 7 години, предаде БНР.

След нощ на тежки разговори, преговори през деня в различни формати и нова среща на 27-те тази вечер не бяха преодолени дълбоките различия между страните, които имат най-големи вноски в общия бюджет и тези, които разчитат паричните помощи да продължат.

Разговорите, които Франция и Германия - най-мощните членове на блока, свикаха за 18 часа българско време с надеждата да бъде постигнат компромис по бюджетната рамка на ЕС, се оказаха неуспешни.

В края на срещата френският президент Еманюел Макрон заяви, че на този етап е невъзможно да се стигне до съгласие, а германският канцлер Ангела Меркел добави, че все още не ясно кога ще се състои следващата среща на върха, на която да се обсъди долгосрочната бюджетна рамка.

„За нещастие не успяхме да постигнем споразумение, ще ни трябва повече време“, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Според шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен различията по бюджета са знак за демокрацията в Евросъюза.

Ройтерс съобщи, че на лидерите е представено ново предложение, според което разходите за 2021-2027 г. да бъдат намалени до 1,069-1,07% от брутния национален доход на членките от предложените 1,074%, което е около 10 млрд. евро по-малко харчове. Но това не се оказало достатъчно за постигане на компромис.

Пазарлъкът за пари е станал нещо като ритуал в Брюксел, но той стана по-напрегнат този път заради излизането на Великобритания от ЕС, което лишава съюза от 75 млрд. евро за периода 2021-2027 г.

„Ще отнеме време, дори ако нещата вървят добре“, каза по-рано днес канцлерът на Австрия Себастиан Курц пред журналисти.

Австрия е една от страните в т.нар. пестелива четворка – заедно с Нидерландия, Швеция и Дания, които смятат, че предложения от председателя на Европейския съвет бюджет от 1,09 трилиона евро за 7-годишния период трябва да бъде намален. Те освен настояват и за други приоритети, освен субсидии за селското стопанство и за строежа на магистрали.

Срещата на върха за евробюджета вероятно ще има втори дубъл

Европейският съвет възобнови работата си по бюджета на общността за 2021-2027 година едва днес следобед, след като вчерашното извънредн...

Българският премиер Бойко Борисов проведе среща с лидерите на „пестеливата четворка“, на която каза, че „традиционните политики като кохезионната и Общата селскостопанска продължават да бъдат изключително значими наравно с новите европейски цели – иновации, конкурентоспособност, високи технологии“.

Европейският съюз се нуждае от амбициозен бюджет и това съм защитавал. Трябва да се намери компромис за многогодишната финансова рамка, но днес не се постигна такъв. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, след като маратонската среща на върха на ЕС за определяне на следващия седемгодишен бюджет на блока завърши в безизходица.

"Новата четворка абсолютно се съгласиха с мен – и холандският премиер, и шведският, и датският, и австрийският. Поне 10 пункта им дадох, с които могат да аргументират за България специално, защото трябва да имаме добър бюджет“, добави Борисов. Премиерът акцентира, че при преговорите за новия бюджет на ЕС е изтъкнал устойчивото развитие на България, финансовата ѝ дисциплина, икономическия растеж, най-ниския заедно с Естония външен дълг, както и нулевата миграция, енергийната диверсификация, имайки предвид интерконекторите с Гърция, Балкански поток. „Ние сме и натовска държава, ангажиментите с НАТО, базите, които имаме, съвместните учения – всичко това геостратегическо е изключително важно да се приема за България“, отбеляза премиерът Борисов.

„Огромен труд на Шарл Мишел, огромен труд на Урсула фон дер Лайен, но накрая ни дадоха промени, нови рамки, които ние по никакъв начин не можем така на коляно да ги разберем, да гласуваме“, заяви премиерът Бойко Борисов. Той добави, че и още една безсънна нощ да изкарат лидерите на ЕС, това не е отговорно за бюджета на Съюза за следващите 7 години.

Българският министър-председател добави, че преговорите продължават на експертно ниво. Сега предстои финансовите експерти да работят, когато има напредък, ще се съберем отново, посочи Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...