Обама и Меркел координират нови санкции срещу Русия

28789
Обама и Меркел координират нови санкции срещу Русия
Снимка: Getty Images

Американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел заявиха след проведените във вторник телефонни разговори, че са готови да координират вероятни нови санкции срещу Русия, съобщи Белият дом.

САЩ и ЕС обвиняват Русия, че се намесва в работите на Украйна, докато Москва отрича и определя такива обвинения като неприемливи. Западните страни вече наложиха санкции на редица руснаци и заплашиха да разширят ограничителните мерки. Вашингтон активно лобира за налагането на такива санкции от страните в Европейския съюз.

"Президентът и канцлерът потвърдиха намерението си да работят съвместно с други съюзници в тясно сътрудничество между Европа САЩ за реализиране на мерките, насочени към това Русия да плати необходимата цена", се казва в съобщение на Белия дом.

Обама и Меркел също така призовават Русия да предприеме мерки за деескалация на положението в източната част на Украйна. Тези действия, според тях, трябва да включват подкрепа за двустранно прекратяване на огъня, изготвянето на "пътна карта" за преговори в рамките на контактна група с посредничеството на ОССЕ, както и създаването на механизъм за наблюдение на руско-украинската граница с участието на ОССЕ.

Лидерите на Съединените щати и Германия смятат, че Москва трябва да призове "опълченците" в източната част на Украйна да сложат оръжие и да освободят всички заложници.

Все по-малко руснаци вярват на Обама

Президентът на САЩ Барак Обама никога не е бил толкова непопулярен в Русия, Германия и Бразилия. Това показва проучване на общественот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа