От Атина: Лъжа е, че не искаме брегови служители

2463
От Атина: Лъжа е, че не искаме брегови служители
Снимка: Getty Images / Guliver

Твърденията, че Гърция отказва да приеме брегови служители, които да помагат за охраната на границата ѝ, са лъжи, каза гръцкият вътрешен министър по въпросите на миграцията Янис Музалас

Той добави, че страната прави най-доброто, на което е способна в създалата се критична ситуация.

По-рано някои европейски партньори на Атина призоваха страната да бъде изключена от Шенгенската зона за свободно движение, ако не може да се справи с притока мигранти към територията си.

„Омръзна ни да слушаме, че не можем да подсигурим нашите граници“, каза Музалас пред репортери в Амстердам, където днес се проведе неформална среща на вътрешните министри от ЕС. „Казаха ни, че не искаме брегови служители. Това е лъжа – ние искаме още брегови служители“, допълни той.

По време на днешната среща Австрия и Германия призоваха Атина да направи повече, за да се справи бежанката криза, която засегна цяла Европа.

Според министъра обаче отблъскването на мигранти, които се опитват да преминат кратката водна граница между Турция и Гърция, би било незаконно.

Въпреки това част от ЕС усилва напрежението върху Атина заради увеличаващото се недоволство от отказа на Гърция да приеме европейски гранични охранители на своя територия, което според страната е предизвикателство за суверенитета й.

Миналата седмица австрийският министър на вътрешните работи Йоана Микл-Лайтнер предупреди, че Атина може да се изправи пред „временно изключване“ от Шенгенската зона. Австрия, Германия и няколко други страни от зоната за свободно движение вече въведоха временни мерки за граничен контрол на своите граници.

ЕК потвърди в понеделник, че е изпратила мисия в Македония за обсъждането на това как може да помогне за намаляване на потока мигранти, идващ от Гърция. Според комисията председателят Жан-Клод Юнкер е отговорил на писмо от словенския премиер Миро Церар, който миналата седмица призова Македония да затвори границата си с Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа