Стресът води до депресия, предупреждават учени

7878
Стресът води до депресия, предупреждават учени
Снимка: iStock/Guliver

Прекаленият стрес може да доведе до развитието на депресия и деменция, предупреждават учени, цитирани от британския  „Индипендънт“.

Според данни на изследователски институт към Университета в Торонто хроничният стрес и тревожност могат да увредят зоните на мозъка, които отговарят за емоционалните реакции, мисленето и паметта. Това може да доведе както до депресия, така и до развитие на болестта на Алцхаймер.

„Патологичната тревожност и хроничният стрес са свързани със структурната дегенерация и влошеното функциониране на хипокампуса и префронталният кортекс, което може да отговаря за увеличения риск от развитие на невропсихиатрични разстройства, в това число депресия и деменция“, каза д-р Линда Мах, водещ автор на медицинския труд.

Текстът, публикуван в изданието „Current Opinion in Psychiatry“, обединява в себе си открития на редица актуални изследвания върху тревожността, страха и стреса при животни и хора, както и клинични проучвания, пише БГНЕС.

Краткотрайните, временни моменти на страх и стрес като тези преди важен изпит или интервю за работа са част от ежедневния живот на човек. Въпреки това според учените, ако чувствата на стрес и тревожност станат продължителни, хронични състояния, причинени от работа или лични проблеми, те могат да започнат да „сеят хаос“ в имунната система, метаболизма и сърдечно-съдовата система, причинявайки щети на мозъка.

Въпреки притеснителните разкрития, според д-р Мах подобен вид щети, причинени от стрес, не са необратими. Лечението с антидепресанти и физическата активност стимулират регенерацията на увредените зони.

„Гледайки в бъдещето, ние трябва да направим повече, за да установим дали намесите като упражнения, тренировки на мозъка и когнитивна поведенческа терапия могат не само да редуцират стреса, но и да намалят риска от развитие на невропсихиатрични проблеми“, каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно