Положението с COVID-19 в Полша е критично

1221
Положението с COVID-19 в Полша е критично
Снимка: iStock

Полското правителство заяви в сряда (24 март), че обмисля да изпрати пациенти с COVID-19 от региони, в които болниците са подложени на сериозно напрежение, в райони, където има повече болнични легла, след като новите случаи достигнаха рекордно дневно ниво от почти 30 000, съобщава Euractiv.

29 978 нови инфекции и 575 смъртни случая, свързани с коронавирус през последните 24 часа, подчертаха колко сериозно Полша е засегната от третата вълна на пандемията и от силно заразния вариант на вируса, открит за първи път във Великобритания, предаде агенция Фокус. 

Броят на смъртните случаи е най-висок за тази година, а регионите Мазовия, включително столицата Варшава, и Силезия на юг са особено силно засегнати.

Исландия - европейският пример как да се справиш с коронавируса

Да, Исландия е отдалечен остров в Северния Атлантик, само с едно международно летище. И да, в него живеят по-малко от половин милион ду...

Новите коронавирус-ограничения ще бъдат обявени в четвъртък, а министърът на здравеопазването Адам Нидзелски и Католическата църква призоваха свещениците да ограничат църковните събирания в силно религиозната страна по време на Великденските празници, когато храмовете обикновено са пълни.

„Очите на Полша са насочени към Силезия“, каза Нидзелски, един ден след като данните показват, че от 305 налични респиратори 257 са заети и 2 894 от 3 723 болнични легла са заети.

Той каза, че правителството обмисля да премести пациенти от южните в източните региони, където болниците са по-малко напрегнати, но някои лекари твърдят, че здравната система в цялата страна е на ръба.

„Навсякъде ни липсват легла, нека не се заблуждаваме. Това е ситуация за цяла Полша“, каза имунологът Павел Гжешевски пред Reuters.

В сряда броят на заетите легла в Полша е 26 511, а броят на заетите вентилатори е 2537. Тези цифри са от общо 35 444 болнични легла, с които разполага на пациентите с COVID-19, и 3 366 респиратора.

Хиляди кръстове в памет на починалите от COVID-19 на площад в Прага (ВИДЕО)

Хиляди кръстове бяха нарисувани на настилката на Стария градски площад в Прага, съобщи БНТ. С камбанен звън и минута мълчание Чехия от...

Консервативното правителство е изправено пред критики, че не е подкрепило здравната система, когато случаите са започнали да се увеличават, като същевременно не е призовавало активно обществеността да спазва по-внимателно настоящите ограничения.

Едва миналата седмица властите решиха да затворят моловете, хотелите, кината и театрите.

Обявявайки, че в четвъртък са планирани нови мерки, премиерът Матеуш Моравецки заяви: „Трябва да задушим третата вълна. Ето защо ще обявим нови ограничения ..., които ще се прилагат през седмицата преди и седмицата след празниците“.

По-рано по време на пандемията правителството се сблъска с критики, че не прилага строго ограничения в църквите - католическата църква е близка до управляващата партия „Право и справедливост“ (ПиС).

Но докато опозицията призова правителството да затвори църквите за Великден, традиционните, или както пише Euractiv, „крайнодесните“ се обявиха срещу възможните ограничения за Великден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа