Путин поохлади руските мераци за бърз пробив при Авдеевка (ВИДЕО)

8993
Путин поохлади руските мераци за бърз пробив при Авдеевка (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин изглежда опитва да поохлади очакванията в Русия за сериозен руски напредък при Авдеевка. Това е прочитът в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) на изявление на Путин, в което той всъщност отрича Русия да е преминала в офанзива и говори за "активна защита": На фона на големи руски загуби: Путин видя успехи в Украйна (ВИДЕО).

Припомняме, че руският представител на ООН Василий Небензя каза друго – Русия вече мина в офанзива навсякъде на фронта в Украйна: Авдеевка за 3 дни: Не става толкова бързо, констатират руски военни блогъри (ВИДЕО). А от ISW уточняват, че не може да се очаква бърз руски пробив при Авдеевка и ако въобще такъв бъде осъществен, ще са необходими значителни ресурси – хора и техника, което изглежда е ясно на Путин и затова той говори така.

За пореден път ISW припомня и представя нови съобщения на руски военни блогъри, за да покаже контраста в изказа в началото на атаката срещу Авдеевка и сега. Явно е и ограничението на информация относно детайлите на случващото се при Авдеевка, но не и на оплакванията от обичайните трудности в руската армия – липса на достатъчно качествено оръжие, на ротация на войници, на медицинска помощ, на разбиране между командването на терен и това от щаба (има дори нов виц при руснаците, че когато украинците ударили щабквартира, командваните от нея руски части дори не разбрали и продължили да си действат сами) и т.н. - даден е пример с оплаквания на командира на отряда "Восток" от милициите на т. нар. ДНР (Донецка народна република) Александър Ходаковски, който беше на висока позиция в украинските служби за сигурност по времето на проруския режим на Виктор Янукович. Но от ISW очакват руската армия да продължи с офанзивата към Авдеевка, макар и в по-бавно темпо от първоначално наложеното – поне в следващите дни, като не изключват след това отново интензивността на боевете да се повиши.

Развитието на военните действия в Украйна

За второ поредно денонощие в сводката на украинския генщаб има данни, подсказващи по-малка интензивност на бойните действия спрямо втората половина на миналата работна седмица. Украинските данни са за общо 70 бойни сблъсъка по целия фронт, което е съпоставимо с предишната сводка – тогава бяха 64. Специално при Авдеевка пак има отчетени поне 15 бойни сблъсъка – като че ли руснаците са се активизирали малко повече при Бахмут, с опити за контраатаки (5) при Клещеевка и Андреевка (5-10 километра юг-югозапад от Бахмут). Там украинците успяха да укрепят позиции при жп линията на изток от двете населени места – има нови геолокализирани видеокадри, показващи обстрел и боевете на самата линия и украинския напредък. А руският военен блогър Семьон Пегов (WarGonzo) признава, че имало неуспешни руски контраатаки:

По отношение на Авдеевка няма потвърден с геолокализирани кадри руски напредък – има единствено различни твърдения на руски военни блогъри какво става, включително такива как руснаците вече поставили под огневи контрол логистични линии за доставки на украинските сили в Авдеевка. Вчера сутринта обаче Семьон Пегов изрично написа, че украинците си върнали редица позиции при Първомайско (11 километра югозападно от Авдеевка) и Северно (6 километра западно от Авдеевка).

Що се отнася до западната част на Запорожка област, по направлението Орехов – Токмак – Мелитопол, украинският военен наблюдател Константин Машовец твърди, че украинските военни части постепенно напредват при Копани (11 километра югозападно от Орехов и 5 километра северозападно от Работино), източно от Нестерянка (10 километра северозападно от Работино) и до Върбово (18 километра югоизточно от Орехов). Машовец казва и, че руснаците са се оттеглили в центъра на Новопокроповка (13 километра южно от Орехов) и северната част на поселището вече е "сива зона" на боеве. Семьон Пегов обаче казва, че украинците опитали да атакуват при Копани и Върбово, но неуспешно.

За сметка на това, по направлението Велика Новоселка – Бердянск руснаците са успели да си върнат изгубена позиция при Приютно, на 15 километра югозападно от Велика Новоселка, има геолокализирани видеокадри, които го потвърждават. В този участък на фронта украинското настъпление отдавна затихна:

В Харковска и Луганска област потвърден руски напредък с геолокализирани кадри няма. Украинският генщаб съобщи за отбити 15 руски пехотни атаки при Синковка (8 километра североизточно от Купянск) и Ивановка (20 километра югоизточно от Купянск), което означава по-висока руска активност на дневна база. По линията Сватово – Кремена най-горещите точки на боеве са Макеевка (20 километра югозападно от Сватово), Торско (14 километра западно от Кремена) и горския парк Серебрянка (11 километра южно от Кремена). Семьон Пегов обобщава, че и при Синковка, и при Макеевка руснаците не са успели да напреднат.

ОЩЕ: Украйна атакува Русия с десетки дронове (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com