Авдеевка за 3 дни: Не става толкова бързо, констатират руски военни блогъри (ВИДЕО)

12657
Авдеевка за 3 дни: Не става толкова бързо, констатират руски военни блогъри (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Темпото на руската офанзива към Авдеевка засега не отслабва, но резултатите дотук са плачевни – руският план за сравнително бързо обкръжаване на най-силната украинска позиция в тила на град Донецк до момента е провал, което личи от множество данни, включително съобщения от руски източници в Телеграм.

Особено показателни са две публикации от руски източници, запазени от естонския блогър WarTranslated в Twitter. Първата е на руския военен блогър Владислав Шуригин – той изрично подчертава, че "не се получи бързо да ги обкръжим". Шуригин говори как на първи ден от операцията имало руски успех от север, при коксовия завод, където руснаците превзели важна височина при сметището на завода (още на следващия ден руския сепаратист Егор Гузенко с позивна Тринадесетия се оплака, че украинците са си върнали позицията: Щурмът на Авдеевка: Руски сепаратист псува как руснаци лъжат, руски танкове горят (ВИДЕО). От юг обаче руснаците не направили нищо – руският военен блогър твърди, че украинците бързо се организирали, използвали дори HIMARS срещу напредващата руска пехота и стабилизирали ситуацията. Шуригин се оплаква, че макар руската артилерия да има огнево превъзходство, украинците успяват да използват гаубиците си професионално, да сменят бързо позиции и по този начин да не позволяват руската армия да наложи артилерийски контрол. Руският анализатор добавя и, че може да се очакват "мощни украински контраатаки".

Още: Украински партизани взривиха руски влак с боеприпаси, обяви кметът на Мелитопол

Един от най-известните проруски сепаратисти Андрей Морозов, с позивна Мурц също изобщо не е щастлив как се развиват нещата при Авдеевка. Той изрично пише за руската артилерия – че с калибър 152 милиметра не може да се пробият бетонни укрепления, а такива при Авдеевка са много, защото градът е укрепван от украинците от 2014 година насам. "Да обстрелваме и "орем" околните полета няма да помогне много", заключва Мурц. По думите му, на някои места при Авдеевка има по-слабо защитени позиции и превземането им ще подлъже "другарите генерали" да си мислят и да искат бързо превземане на Авдеевка, което обаче е невъзможно според неговата оценка. Той охарактеризира "бъдещето" и с показателен виц: "По съветско време, с мисъл да се подобри демографията, питат млад руски учен какво му трябва, за да направи семейство. Жена и 9 месеца, отговаря той. Няма толкова време – даваме ти 9 жени и 1 месец, гласи властовата констатация". Анализът на Мурц е включен и в дневния обзор на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната), а на неговия фон вече се появиха видеокадри как руски БТР прегазва руски войник и след това изглежда е ударен от приятелски огън:

Други руски военни блогъри като Борис Рожин и "Двама майори" (препратки в библиографията на дневния анализ на ISW) твърдят, че руското военно командване максимално засекретява данните от военната операция при Авдеевка с цел да не се получават неоправдани медийни истерии за бърза руска победа. Все пак има геолокализирани видеокадри, които подсказват, че руснаците имат напредък южно от Красногоровка (5 километра северно от Авдеевка) и югоизточно от Първомайско (11 километра югозападно от Авдеевка):

Официално Русия се хвали

На този фон от букет от съобщения в Телеграм, постоянният руски представител в ООН Василий Небензя обяви, че украинската контраофанзива е приключила и Русия вече е в атака по целия фронт в Украйна. Той говори в типичния за руската пропаганда стил – как "западните покровители" обучавали "украинските диверсанти" и режимът в Киев използвал "откровено терористични методи".

На този фон британското военно разузнаване посочи, че от 21 дни руснаците не са атакували цели в Украйна с ракети – използват само дронове. Британската оценка е, че Русия няма достатъчно резерви и се стреми да натрупа такива за зимата, когато вероятно ще се цели в украинската енергийна инфраструктура. Има и намек, че дроновете-камикадзе "Шахед" всъщност са оръжие, на което може да се разчита повече и затова руснаците го ползват повече от собствените си ракети.

Още: Пак пуши: Сигнал за взрив на борда на руски военен кораб (ВИДЕО)

Другите сектори на фронта в Украйна

Според сутрешната сводка на украинския генщаб, през изминалите 24 часа е имало точно 100 бойни сблъсъка по целия фронт в страната. Интензивността при Авдеевка и Маринка се запазва както в предходните 2 денонощия – украинците съобщават за отбити 20 руски пехотни атаки при Авдеевка, както и 15 при Маринка.

Прави впечатление активизация на руснаците при Купянск – имало е 20 спрени руски пехотни атаки при Синковка (8 километра североизточно от Купянск) и Ивановка (20 километра югоизточно от Купянск). От руска страна в канала в Телеграм на доброволческите формирования "Щурм Осетия" и "Алания" има твърдение за сериозен руски напредък неизвестно точно къде при Авдеевка и Купянск – съобщението е съвсем кратко и няма никакви видеокадри, които да го потвърждават. Има отделни руски твърдения в Телеграм за превзети украински позиции на неуточнени места при Синковка, както и по линията Сватово – Кремена – отново без никакви визуални доказателства. За сметка на това руският военен канал "Двама майори" твърди, че резервната 25-та руска армия среща организационни проблеми, липсва ѝ опит и това забавя руското настъпление в Луганска и Харковска област: Не достигат войници: Русия за първи път изпраща части от 25-а армия в Украйна. ISW цитира и руското военно министерство, според което били отбити украински атаки при Синковка, Ивановка, Диброва (3 километра югоизточно от Кремена), Ямполовка (16 километра западно от Кремена, Торско (18 километра северозападно от Кремена) и в горския резерват Серебрянка, което явно показва, че украинците съвсем не са оставили нещата само в защита.

При Бахмут няма потвърдени промени на позиции – основната битка е при жп линията на изток от Клещеевка – Андреевка – Курдюмовка (5-13 километра юг-югоизток от Бахмут):

В Запорожието украинците се приближават към Копани, на 5 километра северозападно от Работино и 11 километра югозападно от Орехов по направлението към Токмак и Мелитопол). Там има и руски опит с контраатаки да бъде спрян украинския напредък. На границата с Донецка област, по направлението Велика Новоселка – Бердянск обаче военните действия затихнаха и се водят предимно позиционни битки.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец констатира, че по източния бряг на река Днепър руснаците се мъчат да се укрепят колкото се може повече, защото още се опасяват от мащабен украински десант. Част от руските усилия е изграждане и на минни полета – при Каховка и Малокаховка.

Междувременно, при Сочи е имало взривове. Видеокадри показват стълбове дим над морето. Руското военно министерство твърди, че е свалило два дрона над Черно море:

Още: Размазани танкове и БТР-и: Руснаците май не са се поучили от пораженията в Украйна – корекция в американска оценка (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com