Путин си анексира земи от Украйна, но директна заплаха за ядрено оръжие не се чу

7007
Путин си анексира земи от Украйна, но директна заплаха за ядрено оръжие не се чу
Снимка: Pixabay

Изборът в окупираните от Русия четири украински области е вече направен. Това е тяхното неотменимо право - правото на народите на самоопределяне, което е регламентирано и в устава на ООН. Русия ще защитава този техен избор с всички средства. Това обяви руският президент Владимир Путин в Кремъл в присъствието на правителството и Държавната дума на Руската федерация.

В цялата реч на Путин нямаше директно предупреждение и изрично подчертаване, че за тази "защита" ще бъде използвано ядрено оръжие.

"СССР вече го няма и миналото не може да се върне. Ние не се стремим към това. Но много хора се смятат за част от Русия и няма нищо по-силно от решимостта на тези хора да се върнат в истинското си отечество", каза руският държавен глава.

"Искам да ме чуят киевските власти и реалните им господари на Запад – тези хора стават наши граждани завинаги. Призоваваме киевският режим да прекрати незабавно военните действия и да се върне към масата за преговори. Ние сме готови за това", добави още той. По думите му изборът на Херсон, Луганск, Донецк и Запорожие е направен и Русия няма да го предаде. "Към това свободно волеизявление трябва да се отнесем с уважение. Великата освободителна мисия на Русия е именно в това", заяви Путин.

Той говори и как след разпада на СССР Запада непрекъснато търси начин да раздроби руската държава и да я унищожи. Не им дава покой, че в света има такава велика държава с такива ресурси, чийто народ иска да живее свободно, каза Путин, добавяйки: "Те искат да ни видят като колония, не искат равноправно сътрудничество, а грабеж." И за пореден път обеща, че Русия ще защити своите ценности.

Боря се, за да не хрумне на никого, че може да зачеркне Русия, руския народ, руския език и руската култура. Нашите ценности са човеколюбие и състрадание, каза още Путин.

Освен това прозвуча и обвинение към „англосаксонците“ в саботаж на тръбопроводите на Северен поток: „Очевидно е за всеки кой има полза от това. Който има полза, той, разбира се, го е направил", каза Путин.

В днешния ден Путин се срещна и с марионетките на Кремъл в четирите украински области – лидерите на сепаратистките Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) Денис Пушилин и Леонид Пасечник, и определените от Москва ръководители на Херсонска и Запорожка области Владимир Салдо и Евгений Балицки. Вечерта е предвиден голям концерт-митинг.

Украинският отговор

Същевременно украинският президент Володимир Зеленски обяви, че "Донбас е и ще бъде украински. Това е нашата земя, нашите хора. Никога няма да дадем своето на окупаторите".

Зеленски проведе днес спешно заседание с върховния главнокомандващ на ВСУ. Обмислен е допълнителен план за освобождението на украинските територии. "Ние контролираме ситуацията. Всичко ще бъде Украйна", успокои украинският държавен глава.

Докато Путин правеше изявлението за присъединените окупирани украински земи, УНИАН цитира говорителя на източното командване на украинската армия Сергей Черевати. По думите му, украинската армия вече е във финален етап на операцията по обкръжаване на град Лиман, който е на самата граница на Харковска, Донецка и Луганска област - води се в Донецка област. Оттам има плацдарм за настъпление към северната част на Донецка република и към западната на Луганска област. "Под контрола на украинското оръжие са всички пътища, по които руснаците доставяха оръжия и идваха нови подкрепления за руските части в Лиман", уточни говорителят.

За украинската армия превземането на Лиман означава следното - тя може да напредне през открит терен към Сватов със заплахата да прекъсне отбранителните линии, набързо изградени от руските части по река Оскол, да блокира важния път от руския Валукс по направлението Троицкое-Сватово и да ликвидира новите опорни пунктове, които руските сили изграждат по този път. Може и да завие на изток и да достигне Кремена с перспективата после да стигне Северодонецк от северозапад. Важно е също така, че украинските части успяха да превземат Билохоривка и да достигнат подстъпите към Северодонецко-Лисичанската агломерация от запад.

Отговорът на Зеленски: Украйна кандидатства в НАТО по ускорена процедура (ВИДЕО)

Какво следва

В нощта на 30 септември на уебсайта на Кремъл се появиха указите на Путин, с които той признава „независимостта“ на Херсонската и Запорожката области на Украйна. Припомняме, че подобна стъпка бе направена и по отношение на ДНР и ЛНР в самото навечерие на отприщената от Кремъл война в Украйна. Тогава двете сепаратистки републики бяха обявени за независими държави - непосредствено преди инвазията на 24 февруари.

Подписването на днешните укази обаче вероятно няма да е финалната точка от анексията. Според някои запознати нелегитимните "договори" на Кремъл с неговите протежета в четирите области на Украйна предстои да бъдат предоставени за "експертиза" на Конституционния съд на Руската федерация, а след това отново ще минат през одобрение от Путин.

Украйна, САЩ, страните от ЕС и повечето държави по света вече заявиха, че не признават опитите на Русия да си присвои територията на Украйна. Американският президент Джо Байдън обяви фиктивните референдуми за „абсолютна измама“ и "грубо нарушение" на международните принципи. „Резултатите бяха изфабрикувани в Москва", заяви той.

Въпреки това руски официални лица, включително руският външен министър Сергей Лавров и заместник-секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Дмитрий Медведев, обявиха, че след анексирането Русия ще разшири ядрената си доктрина върху окупираните територии на Украйна.

Към днешна дата Русия не контролира напълно нито една от четирите области на Украйна, чиито територии възнамерява да анексира - нито Донецк, нито Луганск, нито Херсон, нито Запорожието. От 23 до 27 септември Русия проведе т. нар. референдуми в тези области, както и в няколко превзети населени места в Николаевска област. Те обаче протекоха в нарушение на всички международни правила, под дулото на оръжието и със заплахи от страна на руснаците, че ще мобилизират онези жители, които гласуват "против" влизане в границите на Руската федерация. Дори руските телевизии не скриха колко фалшиви са референдумите в ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие.

На 27 септември руските окупатори обявиха предварително ясните резултати от псевдореферендумите, които варират от 87% до 99% подкрепа. По-конкретно те бяха представени така - 93,11% от жителите на Запорожката област, 98,42% от жителите на ЛНР, 99,23% от жителите на ДНР и 87,05% от жителите в Херсонска област "искат" да се присъединят към Руската федерация. На следващия ден марионетките на Кремъл се обърнаха към руския диктатор Владимир Путин „с молба да обмисли“ анексирането на окупираните територии на Украйна към Русия. По същия модел Русия незаконно анексира Крим през 2014 г.

ОЩЕ: На фона на фарса в Кремъл: Украинците завършват обкръжението на руските сили в Лиман

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа