Руските ракети поразиха Днепропетровск и Лвов, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

2713
Руските ракети поразиха Днепропетровск и Лвов, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

В ранните часове на 29 март Русия предприе нова мащабна атака срещу украински градове. Нападенията бяха насочени към почти всички региони на Украйна, включително западните Лвовска и Ивано-Франковска област. Множество експлозии бяха чути в Днепър, регионалната столица на Днепропетровска област.

Още: Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Според губернатора Серхий Лисак нападенията в Камянске (Днепропетровска област) през нощта са нанесли щети на критичната инфраструктура и един човек е бил хоспитализиран. Рано тази сутрин той написа в канала си в "Телеграм", че в региона военновъздушните сили са свалили общо 24 ракети и дронове - по 12 от всеки вид оръжие.

Щетите в Днепропетровска област

В областта са повредени няколко енергийни съоръжения, а в град Камянске е разрушена жилищна кооперация, при което са ранени петима души - 5-годишно момиченце, две жени и двама мъже. Единият от мъжете е хоспитализиран и е в тежко състояние, съобщи губернаторът.

През нощта руските сили изстреляха вълни от безпилотни летателни апарати и ракети - общо 99 - чрез бомбардировачи Ту-95, излетели от руския град Мурманск, самолети МиГ-31К от авиобаза Саваслейка в Нижегородска област и балистични ракети от окупирания Крим, съобщават ВВС.

Експлозии са регистрирани още в Ивано-Франковск и Хемелницки.

Три ТЕЦ-а - мишена на руснаците

Три топлоелектрически централи са били мишена на руснаците. По време на нощната атака са повредени няколко енергийни обекта в Днепропетровска, Полтавска и Черкаска област. Ударите са засегнали и района на град Стрий, Лвовска област, където се намират газообменна станция и газохранилище.

Поражения и в Лвов

"Тази нощ Лвовска област бе атакувана от 11 вражески безпилотни самолета и две ракети тип "Кинжал". Всичките 11 дрона бяха унищожени. За съжаление, не беше възможно да се свалят ракетите", написа в "Телеграм" ръководителят на местната военновременна администрация Максим Козицки.

"Фрагментите от вражеските оръжия повредиха обект от критичната инфраструктура в нашия регион. За щастие, нямаше жертви или ранени", добави той.

Удар по родния град на Зеленски

Наталия Хуменюк, говорителят на южните сили за отбрана на Украйна даде повече инфромация по време на телемаратона, цитирана от УНИАН: "Врагът мощно нападна Украйна, изпрати различни оръжия от различни посоки. В нашата зона за отговорност работихме за отразяване на атаката на безпилотни летателни апарати от типа "Шахед", които врагът изпрати основно в Николаевска област и Кривой Рог (родния град на Володимир Зеленски, намиращ се в Днепропетровска област - бел. ред.). Това отново беше атака срещу енергийния сектор".

Според Хуменюк в района на Кривой Рог е регистрирано попадение в резултат на атака с дрон "камикадзе". "Има нанесени щети, един работник е ранен. Работят енергетиците и всички аварийни служби. Този път врагът изпрати не само безпилотни самолети, но и ракети в посоката, в която трябваше да работят спасителите", отбеляза прессекретарят на Оперативно командване "Юг".

Полша вдигна авиацията си за пореден път

По време на атаката Полша обяви, че е задействала военни самолети, за да защити въздушното си пространство. Това се случва за пореден път. А през изминалия уикенд руска ракета дори прелетя за няколко секунди в небето над Полша.

Още: След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

"Тази нощ се наблюдава интензивна дейност на авиацията с далечен обсег на действие на Руската федерация, свързана с ракетни удари, нанесени по обекти, разположени на украинска територия", съобщи оперативното командване на Полша в Twitter. "Активирани са всички необходими процедури за осигуряване на безопасността на полското въздушно пространство".

Напоследък Русия засили атаките си срещу критичната инфраструктура на Украйна, като поднови нападението си срещу енергийната мрежа на страната. При масовата атака на 22 март беше повредена водноелектрическата централа "Днепър" - най-голямата ВЕЦ в Украйна, а също и ТЕЦ-5 в Харков.

Още: ТЕЦ-5 в Харков и ВЕЦ "Днепър": Ще минат години за възстановяване след руските ракети (СНИМКИ и ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com