Засаждане на картофи - опитните градинари слагат това в дупката

3449
Засаждане на картофи - опитните градинари слагат това в дупката
Снимка: iStock

При засаждане на картофи много градинари разчитат на един прост трик - слагат определени компоненти в изкопаната ямка. По този начин клубените получават необходимите им хранителни вещества за по-бърз растеж и развитие. Има няколко добри варианта за осигуряване на изобилна реколта. В този случай дори някои битови отпадъци ще ви бъдат полезни.

За всеки градинар би било полезно да знае кой тор е най-подходящ за зеленчука при засаждането му, за да прибере богата реколта. Сред най-добрите опции са оборски тор, пепел, компост от слама и конски тор.

Торене на картофите при засаждане

Тази култура се нуждае от много хранителни вещества, за да расте по-бързо и по-ефективно. Кореноплодите трябва да се подхранват с торове както по време на засаждане, така и по време на растеж - по листата на растението. В този случай можете да използвате както закупени от магазина минерални торове, така и органични.

Как да защитите картофите от колорадски бръмбар - методите, които работят

Но си струва да запомните, че е по-добре да не смесвате различни видове торове, защото те могат да взаимодействат помежду си и може да възникне реакция.

При засаждане на зеленчука в ямката може да се сложи:

  1. Амофоска, азофоска и нитроамофоска - това са най-подходящите варианти за минерални торове. Във всяка дупка трябва да добавите не повече от 10 грама тор. В този случай си струва да добавите калий и азот отделно.
  2. Оборски тор - той е отличен избор. Но в този случай трябва да запомните важно правило - можете да използвате само сух тор. Ако поставите такъв органичен тор в дупка при засаждане на клубените, когато е още пресен, той ще започне активно да гние. Това ще освободи топлина и газ. Такива процеси могат да унищожат кореновата система на растението.
  3. Пепел - често може да възникне въпросът дали е възможно да се поръси пепел при засаждане на клубените. Пепелта, която се образува от изгарянето на органични вещества (листа, трева и др.), също може да се използва за наторяване на зеленчука. За да направите това, пепелта се разрежда с вода и се изсипва в дупката по време на засаждането. Но освен това, можете също да поръсите пепел върху растението по време на процеса на растеж, за да го предпазите от вредители.
  4. Компост от слама и конски тор - използвайте компост, приготвен от тези 3 компонента. Задължително условие е те да са добре угнили.
  5. Смес от суперфосфат и люспи от лук - това е друга чудесна опция за етапа на засаждане. Във всяка дупка трябва да поставите 1 чаена лъжичка суперфосфат и малко люспи от лук.

Хитър трик за 2 пъти по-богата реколта от картофи

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com