САЩ се страхуват от Трета световна война, спират полски изтребители за Украйна. Жертвите там растат (ВИДЕО)

17906
САЩ се страхуват от Трета световна война, спират полски изтребители за Украйна. Жертвите там растат (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Пентагонът предложи категорично да бъде отхвърлен плана, според който Полша трябваше да предостави свои изтребители МиГ на Украйна. Самолетите трябваше да се включат във войната, управлявани от украински пилоти и да бъдат доставени през американската база "Рамщайн", която се намира в Германия.

Според САЩ, обаче, предоставянето на самолетите е ход с "висок риск" и може да се тълкува като ескалация на събитията, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби съобщи, че "не подкрепяме прехвърлянето на допълнителни изтребители към украинските военновъздушни сили в момента и следователно нямаме желание да ги виждаме на наши летища". Вчера, 9 март, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разговаря с полския си колега.

"Това е нещо, което няма да коментираме в момента", добави Кърби в отговор на въпрос за предложението на Полша да изпрати свои изтребители МиГ-29 в Киев през американска въздушна база в Германия.

Моментната ситуация в Украйна

Деветдневната руска обсада на стратегическото пристанище Мариупол в Южна Украйна доведе до смъртта на общо 1207 цивилни. Това съобщиха местните власти в града в своя Telegram канал.

"Девет дни. Девет дни блокада на Мариупол. Девет дни непрекъснати бомбардировки на цивилното население. Девет дни, половин милион души, живеещи без ток, вода, парно или комуникации. Девет дни, в които градът е откъснат от външния свят Девет дни - 1207 убити мариуполски цивилни. Девет дни геноцид над цивилното население", пише кметството.

"Никога няма да простим. Никога няма да забравим, ние се държим, ние, мариуполците", допълва кметството. Градът е подложен на ожесточени бомбардировки от руската армия. В сряда вечер беше унищожена педиатрична болница заедно с родилно отделение.

ООН за обстрела в Мариупол: Едно здравно заведение никога не трябва да бъде мишена

Едно здравно заведение "никога не трябва да бъде мишена". Това заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик в сряда след руския въздушен уда...

Украинското президентство потвърди тази информация: "Нямаме точната цифра, но временната цифра е вярна", посочиха от офиса на Зеленски.

С ключово пристанище на Азовско море, Мариупол беше дом на повече от 450 000 души преди началото на руската инвазия на 24 февруари.

През последните пет дни руснаците са напреднали с повече от 80 километра на североизточния фронт и се приближават до украинската столица Киев. Миналата събота руснаците бяха на около 80 километра по-нагоре по този път, на едно ниво с град Чернигов.

"Руските танкове са точно там, на два километра", каза украински офицер, който спира цивилно превозно средство и го кара да се обърне и да се върне обратно, предаде АФП. "Карайте на зигзаг, за да избегнете изстрелите им", съветва той шофьора.

Руските танкове също са само на няколко километра от града на северозапад.

Христо Иванов: Най-добрият сценарий за България е Украйна да отблъсне агресора

Най-добрият сценарий за България и демократичния свят е Украйна да успее да устои на тази престъпна агресия и да я отблъсне. Това заяви...

В околните села има малко цивилни коли по пътя, като се движат изключително предпазливо. На задните и предните стъкла хората са залепили ръкописни табелки с надпис: "Деца", с надеждата, че това ще ги предпази от руски бомбардировки.

В най-близкото село, Велика Димерка, "повечето жени и деца са си тръгнали, останаха основно мъжете", казва 43-годишният Олег, един от цивилните доброволци, охраняващи първия контролно-пропускателен пункт на пътя, водещ към селото от магистралата. Олег е напрегнат: ден по-рано руски танкове превзеха две близки села: Шевченкове и Богдановка. Скоро след това, във вторник следобед, "руснаците ни бомбардираха с ракети "Град", казва той.

Същия ден руската армия е искала да нахлуе във Велика Димерка, но украинската армия им попречва като взривява един от руските танкове с ракетна установка. Видеокадри от удар на украинската армия срещу руска военна колона в Суми се появиха в Twitter:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 10.03. - Две седмици война

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа