След 2 месеца усилия Русия превзе незначителен район, Украйна готви контраатаки на юг

6058
След 2 месеца усилия Русия превзе незначителен район, Украйна готви контраатаки на юг
Снимка: Getty images

Руските сили постигат незначителни териториални успехи на юг от Бахмут, но до голяма степен страдат от същите основни ограничения, които преди им попречиха бързо да завоюват ключови позиции по време на настъпателните операции в Луганска област. Това гласи ежедневният доклад на базирания в САЩ Институт за изучаване на войната за 25 юли.

Геолокализирани кадри от социалните медии показват, че войските на частната военна компания "Вагнер" (ЧВК) са напреднали в Новолуганске (селище край Бахмут), а руски и украински източници отбелязват, че руските сили поемат контрола върху територията на електроцентралата "Вухлехирск" в северния край на Новолуганске, вероятно в резултат на контролирано украинско изтегляне от района. Въпреки името си – „Вухлехирск“ не се намира в окупирания от Кремъл град със същото име.

Руските канали в „Телеграм“ започват да съобщават за опити за настъпление към Новолуганске още на 25 май, което означава, че руските войски безуспешно атакуват това място в продължение на два месеца. То не е нито голямо селище, нито се характеризира с особено труден терен, но въпреки това войските на Путин не съумяват да постигнат бърз успех.

Важното в случая за Украйна е, че завладяването на този район не е ключова точка, която да донесе предимство на руските войски, което те да използват за напредване на север към Бахмут. Превземането на Новолуганске и електроцентралата "Вуххирск“ изравнява украинската отбранителна линия, вместо да затвърди напредъка на руснаците към някоя ключова точка, като по този начин ограничава предимството, което окупацията на тези райони дава на руските сили. Тези ограничения ще нарастват, тъй като руските части непрекъснато влошават положението си по време на нападенията над малки селища. Малко вероятно е руските сили да успеят ефективно да използват превземането на Новолуганске, за да превземат Бахмут, прогнозира американският мозъчен тръст.

Генералният щаб на украинските сили съобщава за отблъсната руска офанзива към село Покровске в Донецка област. Междувременно руснаците нанесоха няколко спорадични атаки северно от Харков, източно от Сиверск и от Бахмут. Според кмета на Харков Игор Тереков – руска ракета е поразила жилищен район близо до центъра в нощта между 25 и 26 юли. Все още няма информация за пострадали или загинали, пише Kyiv Independent. Ръководителят на регионалната администрация в южния град Николаев съобщи, че 9 руски ракети са били изстреляни към града.

Какво ще стане, ако войната в Украйна излезе извън контрол?

Войната в Украйна скоро ще навлезе в шестия си месец. Въпреки всичките приказки, че Русия пресича червените линии на Запада с поведение...

Украинските военни унищожиха руски команден пункт и склад за боеприпаси в Южна Украйна. Оперативното командване "Юг" съобщи, че е убило 48 руски войници и е унищожило 4 танка, гаубица, самоходна артилерийска система и 6 бронирани и военни превозни средства.

Руснаците подсилват и защитните си позиции на южния фронт в очакване на украински контраатаки. Укрепителните дейности включват частично възстановяване на бетонов завод и възстановяване на летище в Мелитопол, закърпване на моста "Антонивски" и изграждане на понтонен мост над река Инхулец в Херсонска област.

Силите на Путин продължават да изтеглят военно оборудване от складовете в Омск и се сблъскват с трудности при ремонта на повредени бойни машини.

Помага ли Ердоган на Путин с пропаганда против западната военна подкрепа за Украйна или истината е горчива за Киев?

Украинската администрация, която обяви, че запасите от оръжия от съветската ера са изчерпани и че по-нататъшната борба срещу Русия зави...

Беларуската опозиционна телевизия NEXTA публикува видео от подпалено петролно депо в окупирания от руснаците Донецк.

В същото време руските окупационни власти продължават да определят условията за присъединяване на окупираните територии към Руската федерация и за разширяване на административния контрол върху превзетите райони на Украйна. Радио „Свободна Европа“ публикува руски документ за планирания референдум в самопровъзгласилата се Донецка народна република. В него се твърди, че сепаратистките власти се надяват да има 70% избирателна активност и около 70% одобрение за присъединяване на ДНР към Русия.

Тази нощ украинският президент Володимир Зеленски се обърна към ЕС с призив да затегне още повече санкциите срещу Москва и да прекрати напълно търговските взаимоотношения с нея. „Кризите, предизвикани от Русия, вредят на целия свят и никой няма да може да остане настрана, когато Русия предизвиква хаос на пазарите на храни и енергия и в международните отношения“, заяви той.

Президентът се обърна и към партньорите на Киев да осигурят безопасен износ на украинското зърно, тъй като след подписаните споразумения на Украйна и Русия с ООН и Турция, Москва удари пристанището в Одеса. „Украйна направи всичко възможно, за да възстанови износа, но Турция и ООН трябва да контролират спазването на споразумението от руската страна“, заяви Зеленски.

Пет месеца война в Украйна: Картина на смърт, която не може да бъде осъзната

Никой не можеше да си представи, че в цивилизования свят, в ХXI век ще започне кървава, жестока и коварна война. Тя обаче избухна в Евр...

Относно намаляването на капацитета на „Северен поток 1“ до 20% от страна на Русия след спиране на още една турбина, украинският президент каза, че това е още една газова заплаха за Европа. „Въпреки отстъпката по отношение на турбината за "Северен поток", Русия няма да възобнови доставките на газ за европейските страни, както е задължена по договор. Затова трябва да отвърнем на удара. Не мислете за връщане на някаква турбина, а за затягане на санкциите. Направете всичко, за да ограничите не само руските приходи от газ и петрол, но и от оставащите им опции за износ“.

Междувременно Европейската инвестиционна банка одобри 1,59 милиарда евро финансова помощ за Украйна. От тях 1,05 млрд. ще бъдат достъпни за Киев веднага. Това е вторият пакет, отпуснат за страната от ЕС след началото на инвазията на 24 февруари.

НАТО ще предостави на Украйна стотици преносими комплекси за противодействие на безпилотни летателни апарати, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг пред сръбския вестник "Курир". „Ще бъде предоставен цялостен пакет от помощ, включващ сигурни комуникации, гориво, медицински консумативи и защитни жилетки, оборудване за защита от мини, химически и биологични заплахи, както и стотици преносими системи за борба с дронове“, отбеляза той.

ОЩЕ: Руската икономика се разпада: 9 развенчани мита на Путин за ефектите от санкциите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа