Трудностите на кризата в Германия се прехвърлят върху бедните

1306
Трудностите на кризата в Германия се прехвърлят върху бедните
Снимка: Getty Images

Според ръководителя на Deutsche Bank Кристиан Севинг Германия е застрашена от изпадане в рецесия, ако руското правителство спре доставките на газ през зимата. Но понякога нещата става по-бързо, отколкото си мислите. Ако федералното правителство продължи своя курс на икономически съкращения, то няма нужда от помощта на Москва за мизерията.

Това подчертават последните данни на Федералната статистическа служба, според които Германия е в стагфлация. Икономиката не расте, а растящите цени намаляват приходите от заплати и потреблението, а оттам и продажбите на компанииите. Точно държавните и частните потребителски разходи едва предотвратиха рецесия. В тази ситуация натоварването на работещите с нарастващи цени на енергията и по-високи разходи за заеми спира икономиката.

Това е дилема за германския капитал. Защото германският експортен модел е готов за разграбване. През май, за първи път от десетилетия, германските компании са внесли повече стоки, отколкото са изпратили в чужбина. Делът на „стоки с чуждестранен произход“ в износа на германски компании е нараснал от почти 10% до 24,5% между 1990 г. и 2021 г., съобщават властите във Висбаден. Слабото производство в Китай създава проблеми за местните компании. В крайна сметка глобализацията беше толкова доходоносна, защото компаниите можеха да преместят производството си в страни с по-ниски нива на заплати. „Деглобализацията“ би намалила сериозно печалбите.

Предприемачите са бесни. В писмо ръководителят на Асоциацията на германските индустриални и търговски камари (DIHK) призова за радикална политическа промяна във всички области на федералното правителство. „В момента Германия губи. Цените на енергията растат, много суровини са оскъдни и поради последващите трудности при доставката, причинени от Corona, ние се сблъскваме и със затруднения в доставките на полуфабрикати и готови стоки.” Глобализацията се реорганизира. След руската атака срещу Украйна в края на февруари съревнованието се провежда при съвсем различни обстоятелства. Просперитетът е заложен на карта. DIHK призовава за данъчни облекчения и субсидии за индустрията. Програмите BDA и BDI предвиждат намаляване на пенсиите и увеличаване на седмичното работно време.

В началото на 2000-те, когато Германия беше наречена „болният човек на Европа“, от бизнес асоциациите в медийна кампания започна фронтална атака срещу работническата класа. Ситуацията в момента е плашещо подобна.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа