UK издание: Путин отправя плашеща заплаха към Великобритания

8847
UK издание: Путин отправя плашеща заплаха към Великобритания
Снимка: Getty Images/Guliver

Владимир Путин има в арсенала си плашещо оръжие, което може да бъде изстреляно от самолети, които са в обсега на възможен удар по Обединеното кралство, пише Daily Express.

Русия има най-големия ядрен арсенал в света с 6000 ядрени боеприпаса. И в продължаващия конфликт в Украйна мнозина се опасяват, че Путин може да натисне червения бутон, защото вече е поставил ядрените си сили „в готовност“. Междувременно няколко руски политици предупредиха, че Обединеното кралство може да бъде една от целите. 

Например депутатът от Държавната дума Юрий Швиткин заплаши, че „ако е необходимо“ Русия е готова да използва ядрените си оръжия, за да „унищожи цяла Великобритания за две минути“.

Освен това Русия има „супероръжие“ – хиперзвуковите ракети „Кинжал“, които могат да бъдат изстреляни от самолети в обсега на удари по Обединеното кралство. 

Алекс Лорд, анализатор в изследователската фирма Sibylline, каза пред Daily Express: „Kинжал” е тактическо хиперзвуково оръжие с въздушно базиране, което е модифицирана версия на съществуващите балистични ракетни системи „Искандер“.

„Тези ракети могат да достигнат скорост до 10 Маха, а максималният им обхват след изстрелване е 2000 километра“.

„Тези ракети са изстреляни от самолети МиГ-31К, някои от които са били разположени в руския анклав Калининград преди началото на руската инвазия на 24 февруари. След като са разположени там, те са в обсега на възможен удар срещу Обединеното кралство. " 

"От всички така наречени съвременни "супероръжия" ракетите "Кинжал" са единственото оръжие, което Русия използва по време на военния конфликт в Украйна. Руското министерство на отбраната съобщи за много удари с използването на тези оръжия по статични военни цели на юг и запад в Украйна”.

Въпреки че Кинжалите са способни да носят ядрен заряд, досега те са били използвани като не ядрено ударно оръжие в Украйна. 

Но Кинжалите са само едно от шестте „супероръжия“, от които Путин вече може да избира.

Друго такова оръжие са междуконтиненталните балистични ракети "Сармат", които в страните от НАТО са получили името "Сатана-2". 

Те могат да носят до 10 ядрени бойни глави, да развиват огромна скорост и да поразяват цели в Съединените щати и Великобритания. 

И Обединеното кралство може да се окаже напълно беззащитно срещу тях. 

Професор Андрю Футър, експерт по международни отношения от университета в Лестър, каза в интервю за Daily Express, че липсата на отбранителни оръжейни системи може да направи Обединеното кралство изключително уязвимо за евентуален вражески удар.

„Ние нямаме средства за прехващане и унищожаване на руски балистични ракети“, каза той.

„Почти от началото на Студената война Обединеното кралство разчита на възпирането, тъй като отбраната (активна противоракетна отбрана и пасивна гражданска защита) е изключително скъпа, а в някои случаи е просто невъзможна за осигуряване.

"В основата на британската политика е заплахата от ядрено отмъщение, ако бъде атакувана."

„Нито един противник не би рискувал да атакува Обединеното кралство с ядрено оръжие, защото ще бъде последвано от ответен ядрен удар.”

Руски юрист: Путин гласи дъщеря си за наследник. Инструкцията е да мълчи, за да не се изложи (ВИДЕО)

Руският президент Владимир Путин е по-вероятно да предаде властта си на някоя от дъщерите си, отколкото да се довери на Патрушев или Ме...

Според професор Футър, Обединеното кралство не е инвестирало в технологии за активна отбрана от 90-те години на миналия век. Сега то разполага с възпиращи средства с морско базиране, които се използват от около 60-те години на миналия век.

Правителството ги нарича "най-мощната, най-устойчивата и най-рентабилната платформа".

Правителствени служители също казаха: „Обединеното кралство поддържа само минималното количество разрушителна сила, необходима, за да гарантира, че нашето възпиращо средство ще защитава надеждно срещу пълния спектър от ядрени заплахи от противниците“. 

„Нашите патрулни подводници могат да открият огън в рамките на няколко дни, а от 1994 г. не сме насочвали ракетите си към нито една държава.“

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кой и защо простреля Роберт Фицо?: Говори журналист от Словакия

Словашки журналист: Фицо не е бил добре охраняван по време на атентата

Керемедчиев: Атентатът срещу Фицо е общоевропейски симптом

Русия ли стои зад опита за атентат срещу премиера на Словакия?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 16.05 - Гняв заради укрепленията в Харков

Втора нощ: Дъжд от ракети ATACMS по летище "Белбек" в Крим (ВИДЕО)

Полицията разпитва съпругата на атентатора срещу Фицо

Фицо е в съзнанение след опита за атентат

ЕС: Косово и Сърбия не могат да се разберат за валутния спор

В Холандия най-сетне се разбраха за правителство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com